Οικονομία

ΔΝΤ: Αναγκαία η δημοσιονομική στήριξη για το 2021-2022 από την Ευρωζώνη

ΔΝΤ: Αναγκαία η δημοσιονομική στήριξη για το 2021-2022 από την Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη ανάλογα με το ΑΕΠ στη διετία 2021-2022 για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη ανάλογα με το ΑΕΠ στη διετία 2021-2022 για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, H Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, αντίστοιχη με το 3% του ΑΕΠ, στη διετία 2021-2022 για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 2% στο τέλος του επόμενου έτους και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη.

«Μία τέτοια επιπλέον στήριξη της τάξης του 3% του ΑΕΠ τη διετία 2021-22 θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 2% στο τέλος του 2022 και να μειώσει περισσότερο από το μισό τις μεσοπρόθεσμες απώλειες λόγω του ισχυρού αντίκτυπου στην πλευρά της προσφοράς», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτό θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρότερες παράπλευρες συνέπειες από την πρόσθετη νομισματική στήριξη. Θα οδηγούσε, επίσης, τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο σε πολλές χώρες και θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του περιθωρίου της νομισματικής πολιτικής».

ΔΝΤ: Τι προβλέπει για την ελληνική οικονομία

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,8% για φέτος και 5% για το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του.

Σχετικά με την ανεργία η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι ότι θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα στο 16,6% έναντι 16,4% το 2020 – και ότι θα μειωθεί στο 15,2% το 2022.

Όσον αφορά στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται μείωσή του από 7,4% του ΑΕΠ πέρυσι στο 6,6% το 2021 και το 3,5% το 2022. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει σε θετικό επίπεδο και να διαμορφωθεί στο 0,2% φέτος και το 0,8% το 2022 από -1,3% το 2020.

Παράλληλα, προέβλεψε το ΔΝΤ ότι με διαφορετικές ταχύτητες θα γίνει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία σε σχέση με τον Ιανουάριο, λόγω της καλής προσαρμογής της στα δεδομένα της εποχής του κορονοϊού, των εμβολιαστικών προγραμμάτων και των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, κυρίως στις ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η περυσινή μεγάλη ύφεση θα μπορούσε να ήταν τρεις φορές χειρότερη, αν δεν υπήρχε η μεγάλης κλίμακας στήριξη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 16 τρισ. δολαρίων και οι αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες. Χάρη στη στήριξη αυτή αποφεύχθηκε μία χρηματοπιστωτική κρίση και έτσι οι μεσοπρόθεσμες απώλειες για το ΑΕΠ αναμένεται να είναι χαμηλότερες σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι συνέβη μετά το 2008, τώρα τα μεγαλύτερα πλήγματα αναμένεται να δεχθούν οι χώρες με χαμηλό εισόδημα και οι αναδυόμενες αγορές που έχουν περιορισμένα περιθώρια για μέτρα στήριξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments