Οικονομία

ΟΟΣΑ: Η κυβέρνηση υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις

ΟΟΣΑ: Η κυβέρνηση υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις
ΟΟΣΑ: Σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς.

Σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς.

Ο Οργανισμός σημειώνει πως «Η κρίση της COVID-19 οδήγησε την Ελλάδα να ενισχύσει τη δυναμικότητα όλων των τομέων του συστήματος υγείας, στο οποίο είχαν γίνει λίγες επενδύσεις την περασμένη δεκαετία. Η κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το πλαίσιο δημόσιων προμηθειών και τον σχεδιασμό και υλοποίηση των δημόσιων επενδύσεων», σημειώνει ο Οργανισμός.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «Ωστόσο, σε πολλούς τομείς, η πολυπλοκότητα πολλών μεταρρυθμίσεων, οι περιορισμοί στις δυνατότητες του προσωπικού, η διστακτικότητα στην αξιολόγηση και ανταμοιβή της απόδοσης και οι περιορισμοί που επιβάλλονται για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν επιβραδύνει την πρόοδο».

ΟΟΣΑ: Τι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Η κρίση του κορονοϊού εντείνει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης να αντιμετωπισθεί η μακροχρόνια πρόκληση αναφορικά με την ενίσχυση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση των θέσεων εργασίας. «Παρά τη σταθερή πρόοδο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η γραφειοκρατία, χαμηλής ποιότητας ρυθμίσεις και ένα αργό σύστημα απονομής δικαιοσύνης επιδρούν αρνητικά στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε συνδυασμό με σημαντικά κενά στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, οι παραπάνω παράγοντες περιορίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και αποθαρρύνουν την καινοτομία και τις επενδύσεις, οι οποίες θα είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη από την πανδημία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση.

ΟΟΣΑ: Για τις δημόσιες επενδύσεις

Για τις δημόσιες επενδύσεις, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια ήταν χαμηλότερες από ότι είχε προϋπολογισθεί, ενώ προσθέτει ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα και η ταχύτητα υλοποίησης των δημοσίων επενδύσεων, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα του Ταμείου Ανάπτυξης και να διπλασιάσει τις επενδύσεις, όπως σχεδιάζεται.

ΟΟΣΑ: Τι είχε αναφέρει ο ΟΟΣΑ το Δεκέμβριο – Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021

Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προβλέπει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (OECD Economic Outlook), την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ανάκαμψη προβλέπεται να επιταχυνθεί το 2022, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση, ο κορωνοϊός θα έχει ελεγχθεί καλύτερα με πιο γενικούς εμβολιασμούς, οι περιορισμοί θα χαλαρώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο και η κυβέρνηση θα υλοποιεί νέα επενδυτικά προγράμματα. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,1% για να αναπτυχθεί 0,9% το 2021 και 6,6% το 2022. Η ανεργία προβλέπεται ότι θα κινηθεί κοντά στα προ της κρίσης επίπεδα καθώς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης έχουν περιορίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας και έχουν μειωθεί αυτοί που αναζητούν εργασία. Για το 2020 το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται στο 16,9% από 17,3% πέρυσι, για να αυξηθεί στο 17,8% το 2021 και να υποχωρήσει ξανά στο 17,2% το 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments