Ελλάδα

Παπάζογλου: Δέκα χρόνια από το θάνατό του

Παπάζογλου: Δέκα χρόνια από το θάνατό του
Παπάζογλου: Σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου του 2011, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας τραγουδοποιός, αφήνοντας πίσω του μία σπουδαία μουσική παρακαταθήκη.

Δέκα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου τραγουδιστή, Νίκου Παπάζογλου συμπληρώνονται σήμερα, 17 Απριλίου. Ο Θεσσαλονικιός Νίκος Παπάζογλου υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς έλληνες τραγουδοποιούς που άνοιξε το δρόμο σε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Ορφέας Περίδης και ο Σωκράτης Μάλαμας.

Νίκος Παπάζογλου: Σπουδαία μουσική παρακαταθήκη

Τραγούδια, όπως τα «Τρελή κι αδέσποτη», «Κανείς εδώ δεν τραγουδά», «Αύγουστος», «Υδροχόος», «Φύσηξε Βαρδάρης» και «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», αποτελούν διαμάντια του νεολαϊκού τραγουδιού, που διαμορφώθηκε στα τέλη του ‘ 70 με την κυκλοφορία της «Εκδίκησης της Γυφτιάς», ως αντίδραση της έντονης πολιτικοποίησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Τη συναυλιακή εικόνα του Νίκου Παπάζογλου συμπλήρωναν το κόκκινο φουλάρι και το μπαγλαμαδάκι που δεν τα αποχωριζόταν ποτέ κάθε καλοκαίρι, όταν «όργωνε» την Ελλάδα με το συγκρότημά του «Λοξή Φάλαγγα», έχοντας αποκτήσει ένα πιστό κοινό.

Νίκος Παπάζογλου: Οι απαρχές ενός θρύλου του ελληνικού πενταγράμμου

Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1948 στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκίνησε την μουσική του διαδρομή στα μέσα της δεκαετίας του’ 60, παίζοντας ροκ σε συγκροτήματα, όπως οι «Fratelli», οι «Μακεδονομάχοι» και οι «Olympians» του Πασχάλη Αρβανιτίδη. Για τον Πασχάλη έγραψε τραγούδια και τον αντικατέστησε στο συγκρότημα, όταν αυτός κλήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Το 1972, τον συναντάμε στο Άαχεν της τότε Δυτικής Γερμανίας μαζί με το συγκρότημα Zealot (Ζηλωτής), να επιχειρεί διεθνή καριέρα. Θα ηχογραφήσει μερικά κομμάτια στο Μιλάνο και θα επιστρέψει οριστικά στα πάτρια εδάφη το 1976.

Ο θρύλος λέει ότι κατά την διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό κάποιος τού ζήτησε να παίξει ένα ελληνικό τραγούδι, φέρνοντάς τον σε αμηχανία, καθώς δεν ήξερε κανένα. Το επεισόδιο αυτό τού άλλαξε τις απόψεις για την μουσική και το πρώτο πράγμα που έκανε όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν να αγοράσει ένα μπαγλαμαδάκι το οποίο δεν το άφησε ποτέ. Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν ανακάλυψη του Διονύση Σαββόπουλου, τον οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια.

Το 2005 κυκλοφόρησε η τελευταία του δουλειά, με τίτλο «Μά ‘ισσα Σελήνη». Την ημέρα της κυκλοφορίας του δίσκου, ο Νίκος Παπάζογλου κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας «Νοσταλγός» που σκηνοθέτησε η Ελένη Αλεξανδράκη.

Ο Νίκος Παπάζογλου πάλεψε αθόρυβα με την αρρώστια για μεγάλο διάστημα. Ήταν μαζί με τους δικούς του ανθρώπους έως την τελευταία του πνοή. Στις 17 Απριλίου 2011, χάνει τη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του μια πολύτιμη μουσική παρακαταθήκη. Μάλιστα, ένα χρόνο αργότερα, την ίδια μέρα, σίγησε για πάντα άλλη μια κορυφαία φωνή του ελληνικού πενταγράμμου, ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments