Διεθνή

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ελληνική σημαία στο φέρετρο

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ελληνική σημαία στο φέρετρο
Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ελληνική σημαία κόσμησε το φέρετρο του Πρίγκιπα Φίλιππου της Βρετανίας.

Κηδεύτηκε σήμερα ο Πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Απριλίου. Στην τελευταία του κατοικία θα τον συνοδεύσει και η ελληνική σημαία.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ελληνικό στοιχείο στην προσωπική του σημαία

Σύμφωνα με το BBC, πάνω στο φέρετρο υπήρχε η προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, η οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη ζωή του, από την ελληνική του κληρονομιά έως τους βρετανικούς τίτλους του. Στο φέρετρο τοποθετήθηκε, επίσης, ένα στεφάνι με λουλούδια. Όταν ο δούκας αρραβωνιάστηκε με την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1946, παραιτήθηκε από τον ελληνικό τίτλο του και έγινε βρετανός πολίτης, παίρνοντας το αγγλικό όνομα της μητέρας του, Μαουντμπάτεν. Πρίγκιπας Φίλιππος

Η οικογένεια Μαουντμπάτεν θα εκπροσωπείται στη σημαία, όπως και η Ελλάδα, για την οποία αντιστοιχεί ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο. Θα υπάρχει, επίσης, το κάστρο της πόλης του Εδιμβούργου, δούκας της οποίας έγινε με τον γάμο του με την βασίλισσα.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η σχέση του με την Ελλάδα

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας της Ελλάδας, ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Όταν γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος, η Ελλάδα ήταν βασίλειο με βασιλέα τον θείο του Κωνσταντίνο Α’ και ο ίδιος, ως γιος του αδελφού του βασιλιά, ήταν έκτος στη σειρά διαδοχής του ελληνικού θρόνου.

Ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας είχε γεννηθεί επίσης στην Ελλάδα το 1882 και με τους γονείς του, βασιλιά Γεώργιο και βασίλισσα Όλγα, μιλούσε μόνο Ελληνικά. Την ίδια ανατροφή ήθελε να έχει και ο Φίλιππος, αυτό όμως δεν συνέβη λόγω των εξελίξεων. Σήμερα ο Φίλιππος δεν μιλά την γλώσσα, ωστόσο καταλαβαίνει αρκετά. Η μητέρα του άλλωστε, πριγκίπισσα Αλίκη, δεν άφησε την Ελλάδα ούτε στα χρόνια της Κατοχής. Πρίγκιπας Φίλιππος

Ο ίδιος όμως έζησε ελάχιστα στην Ελλάδα. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 η οικογένεια του αναγκάστηκε να φύγει εξορία με ιδιαίτερα επεισοδιακό τρόπο εξ αιτίας της συμμετοχής του πρίγκιπα Ανδρέα στην Μικρασιατική εκστρατεία. Ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1922 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο. Ο πρίγκιπας καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου τον Αύγουστο του 1921.

Η απόφαση ωστόσο δεν εκτελέστηκε, χάρη στη μεσολάβηση της Bρετανικής Kυβέρνησης. Ο Ανδρέας αναχώρησε από το Φάληρο με το βρετανικό αντιτορπιλικό “Καλυψώ”. Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του υπό δραματικές συνθήκες: ο Φίλιππος μεταφέρθηκε στο σκάφος μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια. Η οικογένεια του Φίλιππου διέφυγε τελικά στη Γαλλία και εγκαταστάθηκε στο προάστιο του Παρισίου, Σαιν Κλου, φιλοξενούμενοι της Μαρίας Βοναπάρτη, της εύπορης συζύγου του αδελφού του Ανδρέα, πρίγκιπα Γεωργίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments