Ελλάδα

Πάσχα 2021: Η Εκκλησία της Κρήτης ζητάει να τηρηθεί το ωράριο της Ανάστασης όπως τις προηγούμενες χρονιές

Πάσχα 2021: Η Εκκλησία της Κρήτης ζητάει να τηρηθεί το ωράριο της Ανάστασης όπως τις προηγούμενες χρονιές
Πάσχα 2021: Η Εκκλησία της Κρήτης έστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η Εκκλησία της Κρήτης διαφοροποιείται από την πρόταση που έχει καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδας σχετικά με τους εορτασμούς του φετινού Πάσχα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της οποίας ζητούσαν από τη Νίκη Κεραμέως  να επιτραπεί η αύξηση των πιστών μέσα στους Ιερούς Ναούς.

Η Εκκλησία της Κρήτης έστειλε επιστολή στην κ. Κεραμέως, στην οποία κάνει λόγο για ιερές ακολουθίες εντός των Ιερών Ναών και με αναλογία ενός ατόμου ανά 20 τ.μ., τηρώντας πάντα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, εκείνο που ζητάει είναι να γίνει τροποποίηση του ωραρίου απαγόρευσης το Μεγάλο Σάββατο. Η Εκκλησία της Κρήτης προτείνει να μετατεθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 2 τα μεσάνυχτα, προκειμένου να μπορέσουν οι πιστοί να παρακολουθήσουν το μυστήριο της Ανάστασης.

Οι ιεράρχες του νησιού για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα καθώς και για την Διακαινησίμου εβδομάδα προτείνουν τα εξής:

  • Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομο ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς) με ανώτατο όριο τα 100 πρόσωπα.
  • Παρουσία των πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών με τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραίτητων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κτλ).
  • Τέλεση δύο ή περισσότερων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαιθρίων Ιερών Ακολουθίων σε ανοιχτούς χώρους.
  • Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής – λιτανείας δια των οδών των Ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.
  • Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ, τουλάχιστον για τις ημέρες Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν την δυνατότητα οι πιστοί να μετάσχουν απρόσκοποτα στις Ιερές Ακολουθίες.
  • Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments