Διεθνή

Εκλογές Γερμανία: Προβάδισμα για τους Πράσινους

Εκλογές Γερμανία: Προβάδισμα για τους Πράσινους
Εκλογές Γερμανία: Προβάδισμα καταγράφουν οι Πράσινοι στις πρώτες δημοσκοπήσεις έναντι των Χριστιανοδημοκρατικών κυρίως λόγω της κούρσας για την Καγκελαρία.

Στην Γερμανία ετοιμάζονται για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, και ήδη οι Πράσινοι καταγράφουν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Για το CDU, ο Άρμιν Λασέτ πήρε το χρίσμα για την Καγκελαρία. Ήδη η τουρκική μειονότητα στη Γερμανία πρόκειται να επιλέξει το CDU στις επόμενες εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπαράθεση για την ανάδειξη του υποψήφιου Καγκελάριου για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) φαίνεται ότι στοιχίζει ήδη στον τελικό «νικητή» ‘Αρμιν Λάσετ, ενώ ανταμείβεται, αντίστοιχα, η υποδειγματική διαδικασία των Πρασίνων.

Προβάδισμα για τους Πράσινους έναντι του CDU

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv, οι Πράσινοι βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης με ποσοστό 28% (+5), ενώ CDU/CSU μένουν στη δεύτερη θέση με 21% (-6%). Στην τρίτη θέση παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 13% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FPD) με 12%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% και η Αριστερά με 7%.

Εάν αυτό ήταν το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών, η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιζόταν με επικεφαλής τους Πράσινους και Καγκελάριο την Αναλένα Μπέρμποκ. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ομοσπονδιακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Λίγα λόγια για την Μπέρμποκ

Η 40χρονη Μπέρμποκ είναι μητέρα δύο παιδιών και απόφοιτος του London School of Economics. Κάθισε για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Bundestag τον Σεπτέμβριο του 2013 ενώ διετέλεσε συμπρόεδρος με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ τω Πρασίνων από το Ιανουάριο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το κόμμα των Πρασίνων μέχρι τώρα δεν έδινε χρίσμα σε υποψήφιο καγκελάριο. Συνήθως οι δύο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ηγούνταν των προεκλογικών εκστρατειών.

Ωστόσο, οι εντυπωσιακές επιδόσεις τους στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια που τους δίνουν την δεύτερη θέση στη πρόθεση ψήφου, κατέστησαν αναγκαία την επιλογή του στελέχους που θα ηγηθεί ενδεχόμενης κυβέρνησης με επικεφαλής το κόμμα των Πρασίνων. Η πιθανότητα να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός από τους Πράσινους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και την Αριστερά δεν αποτελεί πλέον απίθανο σενάριο.

Υποψήφιος Καγκελάριος ο Λάσετ

«Ο κύβος ερρίφθη. Ο Άρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος Καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση», δήλωσε πριν από λίγο ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο σε ποσοστό 77,5% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Λάσετ.

Πριν από την συνεδρίαση του προεδρείου του CDU, ο κ. Ζέντερ είχε δηλώσει ότι παραχωρεί στο CDU το προβάδισμα στην επιλογή του υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και σήμερα επανέλαβε ότι δέχεται το αποτέλεσμα «χωρίς μηνισικακία» και ότι τάσσεται υπέρ της ενότητας της Χριστιανικής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments