Κόσμος

Μέρκελ CDU: Οι Τούρκοι στηρίζουν το κόμμα

Μέρκελ CDU: Οι Τούρκοι στηρίζουν το κόμμα
Μέρκελ CDU: Την υποστήριξη τους δηλώνουν η μειονότητα των Τούρκων της Γερμανίας προς το κυβερνών κόμμα παρά την δημοσκοπική του πτώση.

Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, το CDU, τον τελευταίο καιρό γνωρίζει την μία ήττα μετά την άλλη. Πρώτα, το κόμμα έλαβε χαμηλά ποσοστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Τώρα αντιμετωπίζει μία πτώση ή καλύτερα καθίζηση στις δημοσκοπήσεις με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να πλησιάζουν.  Από ότι φαίνεται όμως, το κόμμα αναμένεται να λάβει στήριξη από μία απρόσμενη δεξαμενή ψήφων. Οι ψήφοι αυτοί θα προέλθουν από τους Τούρκους της Γερμανίας.

Η τουρκική μειονότητα, η οποία στήριζε παραδοσιακά τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, φαίνεται πώς αλλάζει προτιμήσεις και έρχεται πιο κοντά στο CDU. H νέα γενιά των Τούρκων της Γερμανίας υιοθετεί πιο συντηρητικές απόψεις σε σύγκριση με τους γονείς και τους παππούδες τους. Από τα τρία εκατ. των τουρκικής καταγωγής πολιτών της χώρας περίπου 1,2 εκατ. πιστεύεται ότι έχουν λάβει τη γερμανική υπηκοότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να ψηφίσουν.

Μέρκελ CDU: Η σημασία της μεταστροφής των Τούρκων της Γερμανίας

Κι η μεταστροφή τους προς τα δεξιά, που επιβεβαιώνεται από ηγετικά στελέχη της μειονότητας και ερευνητές, μπορεί να δώσει στο CDU της Μέρκελ και το αδελφό του κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας μια αναγκαία ώθηση στην κούρσα των εκλογών, την ώρα που ένας στους δύο Γερμανούς θεωρούν ότι τα δύο συντηρητικά κόμματα θα χάσουν την εξουσία στη μετά-Μέρκελ εποχή.

«Θεωρώ ότι οι τρίτης γενιάς Τούρκοι της Γερμανίας, όπως εγώ, ψηφίζουμε τη συντηρητική παράταξη επειδή προσπαθεί να αντιμετωπίσει θέματα που μας αφορούν, όπως η οικογενειακή πολιτική και η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων», λέει στο Reuters η Ραχσάν Ντογάν, δικηγόρος και μέλος του CDU στην Καρλσρούη.

«Το SPD δεν έχει αντιληφθεί ότι οι νεαροί Τούρκοι νοιάζονται για θέματα που απασχολούν όλους τους Γερμανούς, όπως η ασφάλεια και η καταπολέμηση του εγκλήματος επί παραδείγματι, που αποτελούν θέματα της ατζέντας των CDU/CSU. Το SPD έχει κολλήσει στο παρελθόν όταν το σημαντικότερο ζήτημα για τους Τούρκους ήταν τα εργασιακά δικαιώματα», προσθέτει.

Μέρκελ CDU: Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν το SPD

Σύμφωνα με έρευνα της συντηρητικής δεξαμενής σκέψης “Konrad Adenauer” που δημοσιεύτηκε φέτος, το ποσοστό των πρόθυμων να ψηφίσουν CDU Τούρκων της Γερμανίας αυξήθηκε από 13% το 2015 σε 53% προ διετίας, ενώ στο ίδιο διάστημα μειώθηκε αντίστοιχα από 50% σε 13% το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Οι Τούρκοι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς ήταν εργάτες σε ανθρακωρυχεία, βιομηχανίες χημικών και αυτοκινητοβιομηχανίας όπου ανέπτυξαν δεσμούς με το SPD μέσω των συνδικάτων που υποστήριζε. Με την πάροδο των χρόνων το μορφωτικό επίπεδο της τρίτης γενιάς ανέβηκα και οι Τούρκοι σήμερα δεν απασχολούνται κυρίως σ’ αυτούς τους τομείς, άρα έχει μειωθεί η αφοσίωσή τους στο SPD», σημειώνει η Βιόλα Νόι, επικεφαλής της έρευνας.

Μέρκελ CDU: Η πολιτική της Μέρκελ συνέβαλε στην αύξηση της απήχησης

Αλλά και η κεντρώα πολιτική της Μέρκελ συνέβαλε στην αύξηση της απήχησης του CDU στους Τούρκους της Γερμανίας καθώς επί των ημερών της οι Συντηρητικοί εφήρμοσαν πολιτικές που προωθούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, όπως η θέσπιση κατώτατου μισθού και άλλαξαν την νομοθεσία περί εθνικότητας το 2014 επιτρέποντας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν σε γερμανικό έδαφος μετά το 2000 να αποκτούν διπλή υπηκοότητα – τροποποίηση που ευνόησε τα μέγιστα την τουρκική μειονότητα της χώρας, που είναι και η μεγαλύτερη.

«Την ίδια ώρα το CDU συνέχισε να εστιάζει σε θέματα που αφορούν στην οικογένεια, τη θρησκεία, τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αυστηρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις, ζητήματα που έχουν απήχηση στους νέους τουρκικής καταγωγής πολίτες, που έχουν συχνά συντηρητικότερες απόψεις από τους γονείς τους», σημειώνει η Σαμπρίνα Γ. Μάγιερ του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση (DeZIM). «Ως εκ τούτου», συμπληρώνει, «είναι πραγματική πιθανότητα να αποσπάσουν οι συντηρητικοί ένα μεγάλο μερίδιο της τουρκικής ψήφου. Αλλά το σημαντικότερο σ’ αυτή την εξέλιξη είναι ότι η τουρκική μεταστροφή προς το κέντρο συνιστά πρόβλημα για το SPD που χάνει ψηφοφόρους από όλες τις πλευρές». Άνγκελα Μέρκελ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments