Διεθνή

Γενοκτονία Αρμενίων: Απάντηση Ερντογάν σε Μπάιντεν

Γενοκτονία Αρμενίων: Απάντηση Ερντογάν σε Μπάιντεν
Γενοκτονία Αρμενίων: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στον Τζο Μπαίντεν χαρακτηρίζοντας αβάσιμη τη δήλωση του Αμερικανού ομόλογού του.

Μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την πολυαναμενόμενη απάντηση στον Τζο Μπάιντεν, σχετικά με την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά. Όπως είχε προαναγγήλει ο εκπρόσωπός του, Ιμπραχίμ Καλίν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε στον Αμερικανό ομόλογό του.

“Η έρευνα των γεγονότων και η αποκάλυψη της αλήθειας είναι δουλειά των ιστορικών, όχι των πολιτικών”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε αβάσιμη τη δήλωση Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolou

Ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε δυσχερή θέση και σύσσωμη η τουρκική πλευρά σε αναβρασμό καθώς πρόκειται για μια ιστορική ήττα της χώρας τους, καθώς για πρώτη φορά οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και χαρακτήρισαν επισήμως τις θηριωδίες των Τούρκων στον Αρμένικο λαό το 1915 ως Γενοκτονία.

Τι σηματοδοτεί η Γενοκτονία Αρμενίων

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, ανέλυσε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και τι σημαίνει αυτό για την γενοκτονία των Ποντίων. Ο κ. Μάζης σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τήρησε την υπόσχεσή του και αυτό έχει δυο διαστάσεις: «Μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία συλλήψεων όπως έγινε με Ναζί και αποδόσεως αποζημιώσεων. Αυτό φοβόταν η Τουρκία», τόνισε.

H δεύτερη πτυχή αυτής της αναγνώρισης αφορά στη στάση της Τουρκίας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο Μπάιντεν δηλώνει στον Ερντογάν ότι πλέον οι συμπεριφορές του δεν θα γίνονται αποδεκτές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα αν συνεχίσει ο Ερντογαν θα δεχθεί κλονισμό», είπε ο κ. Μάζης. «Οι Αρμένιοι πάλεψαν έναν αιώνα να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία και τα κατάφεραν. Εμείς για την Ποντιακή γενοκτονία κάτι ψιθυρίσαμε επί Ανδρέα Παπανδρέου και δεν το συνεχίσαμε γιατί ενοχλούμε τον γείτονα. Τώρα είναι πρόσφορο το έδαφος για να το επαναφέρουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Γενοκτονία Αρμενίων: Οι αναλυτές του NBC υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν είναι «θυμωμένος» με τον Erdogan

Διαδοχικοί πρόεδροι των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες απέφευγαν να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, λόγω μιας σύνθετης συμμαχίας με την Τουρκία που πέρασε βέβαια από πολλές διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Γιατί συμβαίνει τώρα όμως και τι θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια;

Η ουσία του ζητήματος αναφέρουν αναλυτές στο NBC δεν είναι ότι ο Μπάιντεν είναι τώρα «θυμωμένος με τον Ερντογάν», αλλά ότι σχεδόν ολόκληρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι εξοργισμένη με τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Πολλοί εντός και εκτός της διοίκησης βλέπουν τον Ερντογάν ως «αυτοκράτορα» που αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα περιφερειακά.

Οι αμφιλεγόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου και της δικαστικής ανεξαρτησίας, οι προκλήσεις διαρκείας από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η προμήθεια των ρωσικών S400, έχουν εξοργίσει μεταξύ άλλων το κατεστημένο των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments