Διεθνή

Εκλογές Αλβανία: Νίκη με αυτοδυναμία για τον Έντι Ράμα

Εκλογές Αλβανία: Νίκη με αυτοδυναμία για τον Έντι Ράμα
Εκλογές Αλβανία: Ο νυν πρωθυπουργός κατάφερε να εξασφαλίσει την τρίτη συνεχή θητεία του στο τιμόνι της χώρας μετά την νίκη του κόμματος του.

Ο Έντι Ράμα κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές στην Αλβανία. Οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά την Κυριακή των Βαϊων. Ο πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό είχε έρθει στην Αθήνα στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης.

Πιο συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 74 εδρών, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει και την τρίτη συνεχή θητεία του Ράμα στο τιμόνι της χώρας. Το κυβερνών κόμμα ουσιαστικά διατήρησε αλώβητες τις δυνάμεις του, νικώντας για άλλη μία φορά το κόμμα Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI) του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, με τον οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε καθεστώς βεντέτας. Εκλογές Αλβανία

Τα αποτελέσματα

Με καταγεγραμμένο το 96,5% των ψήφων, 5017 από τα 5199 εκλογικά τμήματα, τα αποτελέσματα (στις 16:41 τοπική ώρα) έχουν ως εξής :

• Σοσιαλιστικό Κόμμα : 47% (74 έδρες) • Δημοκρατικό Κόμμα : 39% (59 έδρες) • Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI) : 7 % (4 έδρες) • Υπόλοιπα : 5% (4 έδρες το Σοσιαλδημοκρατικό PSD)

Το αποτέλεσμα ανατρέπει τα περισσότερα Exit Poll, που μεταδόθηκαν την Κυριακή μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και έκαναν λόγο για επικράτηση μεν του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αλλά χωρίς να πετυχαίνει αυτοδυναμία στη νέα βουλή των 140 εδρών.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα έως αυτή τη στιγμή, αγγίζει τις 140.000 ψήφους . Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά, πέτυχε σημαντική άνοδο 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 2017, χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει την ανατροπή.

‘Ηττα για το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης

Το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI), με ιδρυτή τον Αλβανό πρόεδρο Ιλίρ Μέτα και πρόεδρο τη σύζυγό του Μονίκα Κρυεμάδι, είναι ουσιαστικά ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής διαδικασίας, χάνοντας τα 2/3 της δύναμής του σε σχέση με το 2017 που είχε 19 έδρες.

Από τους κερδισμένους το μικρό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα PSD, με πρόεδρο τον επιχειρηματία και πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Τομ Ντόσι, ο οποίος πέρασε το εκλογικό όριο εκλέγοντας τρεις βουλευτές.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ο κεντροδεξιός συνασπισμός γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά, υπερέχει σε τέσσερις βόρειες περιφέρειες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις 8 στο κέντρο και στο νότιο τμήμα. Στην περιφέρεια των Τιράνων, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας και ενίοτε κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα άγγιξε το 49%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments