Ελλάδα

Γιάννης Λαγός: Αποφεύγει την Ελλάδα και παραμένει υπό κράτηση

Γιάννης Λαγός: Αποφεύγει την Ελλάδα και παραμένει υπό κράτηση
Γιάννης Λαγός: Συνελήφθη χθες στις Βρυξέλλες κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, μετά την άρση της ασυλίας του από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ανακοίνωση σχετικά με τη σύλληψη του Ιωάννη Λαγού εξέδωσε η εισαγγελία Βρυξελλών, στην οποία αναφέρει ότι «στις 27 Απριλίου 2021, ο Ιωάννης Λαγός συνελήφθη στις Βρυξέλλες κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε κατά την εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020».

Σημειώνει ότι σήμερα, 28 Απριλίου, ο Ιωάννης Λαγός ανακρίθηκε στο ολλανδόφωνο δικαστήριο των Βρυξελλών. Επισημαίνεται ότι δεν αποδέχτηκε την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές και αποφασίστηκε να τεθεί υπό κράτηση. Η εισαγγελία των Βρυξελλών υπογραμμίζει ότι εντός 15 ημερών θα υπάρξει απόφαση σχετικά «με την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» διευκρινίζοντας ότι «η ημερομηνία της ακρόασης δεν είναι ακόμη γνωστή και θα ανακοινωθεί αργότερα».

Έχει καταδικαστεί σε 13 έτη φυλάκισης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Το ένταλμα σε βάρος του είχε εκδοθεί μετά την καταδικαστική απόφαση από τον Εισαγγελέα Εφετών και μετά την άρση της ασυλίας του από την ευρωβουλή κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία και στη Europol. Θυμίζουμε ότι ο ευρωβουλευτής καταδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου σε 13 έτη φυλάκισης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.

Διευκρινίζεται ότι η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις δικαστικές αρχές των κρατών – μελών της ΕΕ να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, όπως τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ένας ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.

Αυτό σημαίνει ότι ο Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής και διατηρεί προνόμια, όπως αυτό της μισθοδοσίας του, ακόμη και ως τρόφιμος στις φυλακές. Η βουλευτική αποζημίωση μαζί με τα έξοδα διατήρησης γραφείου στις Βρυξέλλες φθάνουν περίπου το ποσό των 11.000 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Λαγός μαζί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και άλλους πέντε πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παπά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Ο Χρήστος Παππάς παραμένει φυγόποινος.

Οι ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην  ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής σημειώνεται ότι είναι οι εξής:

  • Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
  • Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
  • Γιάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
  • Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
  • Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
  • Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
  • Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments