Κόσμος

Κορωνοϊός και ταξίδια: Πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς στην πτήση

Κορωνοϊός και ταξίδια: Πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς στην πτήση
Κορωνοϊός και ταξίδια: Οδηγίες που όλοι μας πρέπει να έχουμε κατά νου για τα ταξίδια μας με το αεροπλάνο.
Κορωνοϊός και ταξίδια: Οδηγίες που όλοι μας πρέπει να έχουμε κατά νου για τα ταξίδια μας με το αεροπλάνο.

Η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού έχει ξεκινήσει. Έτσι αρκετοί είναι αυτοί που, παρά την πανδημία, κάνουν σχέδια για κάποιο ταξίδι. Είναι όμως ασφαλές να ταξιδέψουν, ειδικά με το αεροπλάνο; Πώς μπορούν να προστατευτούν;

Δυστυχώς για τη μετάδοση του ιού σε αεροσκάφη δεν υπάρχουν σχετικές επιστημονικές μελέτες. Ερευνητές συμφωνούν ωστόσο, ότι οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις. Έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC δείχνει πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η χρήση προστατευτικής μάσκας, αλλά και του συστήματος εξαερισμού.

Ειδικοί εξέτασαν στα πλαίσια έρευνας πολύωρη πτήση από το Ντουμπάι στο Όκλαντ, στην οποία τέσσερις επιβάτες μολύνθηκαν από ιό με τον οποίο είχαν προσβληθεί ένας ή δύο άλλοι επιβάτες πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Ας σημειωθεί ότι δύο από τους τέσσερις επιβάτες δεν φορούσαν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον το σύστημα εξαερισμού του αεροσκάφους τέθηκε για μισή ώρα εκτός λειτουργίας σε ενδιάμεσο σταθμό στη Μαλαισία, γεγονός που ενδέχεται να ευνόησε τη μετάδοση του ιού

Πόσο αποτελεσματικά καταπολεμά το σύστημα εξαερισμού τη μετάδοση;

Χάρη στο κλιματιστικό εισρέει μέσα στο αεροσκάφος φρέσκος αέρας. Ο υπάρχοντας αέρας της καμπίνας περνά από φίλτρα HEPA (High-Efficiency Particulate Air-Filter), τα οποία συγκρατούν μέχρι και το 99,95% των μικροσωματιδίων περιορίζοντας καθοριστικά το κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Στη συνέχεια ο αέρας από έξω και ο υπάρχοντας καθαρισμένος αέρας αναμειγνύονται και περνούν στη καμπίνα.

Η ποσότητα φρέσκου αέρα, αλλά και ο αριθμός ανανέωσης του αέρα της καμπίνας εξαρτάται από το μέγεθος και το μήκος του αεροσκάφους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες επιστημονικές μελέτες για τα συστήματα εξαερισμού αεροσκαφών. Ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα συστήματα δεν μπορούν να προστατεύσουν 100% από μια μετάδοση.

Μπορεί κάποιος να πιει και να φάει;

Οι ειδικοί προτείνουν να μην τρώμε ή να πίνουμε κατά τη διάρκεια της πτήσεις: «Αν όμως κριθεί απαραίτητο, τότε οι γύρω επιβάτες θα πρέπει να φορούν οπωσδήποτε μάσκα», αναφέρεται σε έκθεση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τον περιορισμό των κινδύνων μετάδοσης COVID σε αεροσκάφη. «Όσο περισσότερη ώρα βρισκόμαστε στο αεροσκάφος χωρίς μάσκα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης», τονίζει ο γερμανός επιδημιολόγος Τίμο Ούλριχς.

Τι γίνεται με την τουαλέτα;

Οι ειδικοί προτείνουν φυσικά τη χρήση μάσκας και στη τουαλέτα. Επιπλέον προειδοποιούν για το άγγιγμα επιφανειών στην τουαλέτα του αεροσκάφους, όπως είναι για παράδειγμα η μπαταρία του νιπτήρα και το πόμολο της πόρτας. «Η χρήση αντισηπτικών είναι ένα καλό επιπρόσθετο μέτρο προστασίας», δηλώνει στη DW ο Λέοναρντ Μάρκους διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τη Δημόσια Υγεία σε Αεροσκάφη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Προστασία κατά τη διάρκεια της πτήσης:

Σε ΗΠΑ, Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες η χρήση προστατευτικής μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη είναι υποχρεωτική. Ο Λέοναρντ Μάρκους συστήνει τη χρήση ακόμα και δύο μασκών στο πρόσωπο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι στόμα και μύτη είναι καλυμμένα. Ο ειδικός προτείνει εκτός αυτού στους επιβάτες να ανοίγουν την ατομική βαλβίδα εξαερισμού πάνω από τη θέση τους. Μελέτη του Πανεπιστημίου Οξφόρδης επιβεβαιώνει ότι ο εξαερισμός βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και συμβάλλει στη μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδέψουν με αεροπλάνο;

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί καθ΄ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης. Δηλαδή, όχι μόνο στο αεροσκάφος, αλλά και κατά τη προσέλευση στο αεροδρόμιο, τον έλεγχο χειραποσκευών, τα καταστήματα του αεροδρομίου και γενικά όπου συναθροίζονται άνθρωποι. Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στην ιστοσελίδα του στους ταξιδιώτες με αφορμή τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού να παρακολουθούν πριν αναχωρήσουν προσεκτικά τη κατάσταση της υγείας τους για τυχόν συμπτώματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments