Κόσμος

Κυπριακό: Η Λευκωσία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τοποθετηθεί

Κυπριακό: Η Λευκωσία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τοποθετηθεί
Κυπριακό: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε κατά τη διάρκεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το Κυπριακό για μια ακόμα φορά έρχεται στο προσκήνιο, λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το θέμα να τίθεται και εκεί.

Σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενημέρωσε τους 26 ομολόγους του στην ΕΕ για την πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε από τους ομολόγους του να μεταφέρουν προς την Άγκυρα την ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή θέση ότι η έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας για επίτευξη λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις Ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Κυπριακό: Η Λευκωσία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τοποθετηθεί

Κυπριακό: Η Λευκωσία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τοποθετηθεί

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών απ’ εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με μοναδική επιδίωξη την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ενώ τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του κεκτημένου της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι «είναι παράδοξο η Άγκυρα να ζητά επίμονα την ενίσχυση των σχέσεων της με την ΕΕ, την ίδια ώρα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που αρνούνται τη συμμετοχή της ΕΕ στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, στο ίδιο πλαίσιο, «ενημέρωσε για την πρόσφατη σχετική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προς τον οποίον εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των Βρυξελλών στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μεταφέροντας τη θέση της ΕΕ ότι οι όποιες προσεγγίσεις ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ και επαναβεβαιώνοντας την επιθυμία της ΕΕ για συμμετοχή στην όλη διαδικασία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «τα αποτελέσματα της προσεχούς συνάντησης στη Γενεύη είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των Ευρω-τουρκικών σχέσεων και των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments