Διεθνή

Sputnik V: Η Βραζιλία δεν εγκρίνει την εισαγωγή του εμβολίου

Sputnik V: Η Βραζιλία δεν εγκρίνει την εισαγωγή του εμβολίου
Sputnik V: Ένα κρίσιμο ζήτημα για τη Anvisa ήταν η παρουσία  του αδενοϊού στο εμβόλιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Η υγειονομική αρχή της Βραζιλίας Anvisa απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα των κυβερνητών να εισαχθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V στην εμβολιαστική εκστρατεία της χώρας, παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία βρίσκεται στο έλεος του θανατηφόρου δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της Anvisa ψήφισε ομόφωνα να μην εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο, αφού το τεχνικό προσωπικό είχε επισημάνει «εγγενείς κινδύνους» και «σοβαρά» ελαττώματα, επικαλούμενο έλλειψη πληροφοριών που εγγυώνται την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο φροντίζει για τη διανομή του εμβολίου Sputnik V στο εξωτερικό, απέρριψε τα σχόλια της Anvisa, λέγοντας ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είχαν αξιολογηθεί από ρυθμιστικές αρχές σε 61 χώρες που το ενέκριναν για χρήση.

«Η απόφαση της Anvisa να καθυστερήσει την εισαγωγή του Sputnik V μπορεί να είχε πολιτικά κίνητρα», ανέφερε η RDIF σε δήλωση. «Η RDIF εκφράζει τη λύπη της για τις πολυάριθμες προσπάθειες ορισμένων χωρών να αντιταχθούν στο ρωσικό εμβόλιο … συμπεριλαμβανομένης της πίεσης σε ξένες ρυθμιστικές αρχές».

Ένα κρίσιμο ζήτημα για τη Anvisa ήταν η παρουσία  του αδενοϊού στο εμβόλιο, το οποίο θα μπορούσε να αναπαράγει ένα σοβαρό ελάττωμα, σύμφωνα με τον διευθυντή φαρμάκων και βιολογικών προϊόντων της Anvisa, Gustavo Mendes.

Οι Ρώσοι επιστήμονες λένε ότι το Sputnik V είναι αποτελεσματικό κατά 97,6% έναντι του κορωνοϊού σε μια αξιολόγηση «πραγματικού κόσμου» με βάση δεδομένα 3,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βραζιλίας έχει πληγεί από καθυστερήσεις, με τη χώρα να θεωρείται μία από τις περισσότερο θανατηφόρες όσον αφορά τον κορωνοϊό φέτος και το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Μέχρι στιγμής, 27,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βραζιλία, που αντιστοιχούν στο 13% του πληθυσμού, έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολιασμού, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει 14,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και σχεδόν 400.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας πριν από ένα χρόνο, πολλά από αυτά τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments