Διεθνή

Πάσχα 2021: Τα έθιμα και οι παραδόσεις της Ρωσίας

Πάσχα 2021: Τα έθιμα και οι παραδόσεις της Ρωσίας
Πάσχα 2021: Η εποχή αυτή γιορτάζεται και στη Μόσχα και μάλιστα με παρόμοιο τρόπο, παρόλα αυτά δεν υπάρχουν πασχαλινοί λαγοί.

Το Πάσχα 2021 αναμένεται να το γιορτάσει και η Ρωσία, με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εκκλησία της Ελλάδος είχε ζητήσει αύξηση των πιστών για φέτος από την Κυβέρνηση. Ακόμη, ο καιρός της Κυριακής αναμένεται να είναι καλοκαιρινός για το ψήσιμο του οβελία.

Πιο συγκεκριμένα, το Πάσχα στην Μόσχα είναι παρόμοιο με αυτό της Ελλάδος, όμως έχει τα δικά του έθιμα και παραδόσεις. Το πρώτο πράγμα που θα δει κάποιος που θα επισκεφτεί τη Ρωσία αυτές τις μέρες είναι ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζεται και τα έθιμα.

Τα Ρώσικα Πασχαλινά Αυγά

Σημαντική θέση κατέχουν τα πασχαλινά αυγά, τα οποία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ρωσία, δεν είναι σοκολατένια αλλά βραστά. Συμβολίζουν την αγνότητα, την προστασία και την εγκαθίδρυση μίας νέας ζωής. Παράλληλα, τα κόκκινα πασχαλινά αυγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού.

Οι Ρώσοι συνηθίζουν να τα βάφουν χρησιμοποιώντας τις φλούδες από κρεμμύδια, τις οποίες μαζεύουν για αυτόν τον σκοπό. Έπειτα είτε τα ανταλλάσουν μεταξύ τους, είτε τα σπάνε. Βέβαια, υπάρχει και μία ακόμα λιγότερη γνωστή παράδοση που περιλαμβάνει την αποθήκευση του αυγού μέχρι το επόμενο Πάσχα με σκοπό την προστασία του σπιτιού. Λέγεται πώς εάν η εκκλησία τα ευλογήσει, αυτά δεν θα χαλάσουν.

Τα Ρωσικά Φαγητά

Οι Ρώσοι γιορτάζουν το Πάσχα με συγκεκριμένα γεύματα, είτε πρωινά, είτε μεσημεριανά. Τα πιο διάσημα εδέσματά τους είναι το πασχαλινό ψωμί ή kulich, το οποίο είναι ένα είδος ζυμωμένου ψωμιού και το γλυκό με το όνομα «Πάσχα», το οποίο παρασκευάζεται με τυρί ή cottage cheese και σταφίδες. Παρά το γεγονός ότι τα φαγητά αυτά μπορούν να τα βρουν έτοιμα, φαίνεται ότι οι Ρώσοι προτιμάνε να τα φτιάχνουν οι ίδιοι με σπιτικές συνταγές.

Επίσης, οι Ρώσοι νηστεύουν 40 μέρες πριν το Πάσχα. Έτσι, όσοι πηγαίνουν στην εκκλησία δεν πρέπει να τρώνε κρέας, γαλακτοκομικά και μερικές μέρες λαχανικά και λάδι. Την τελευταία Παρασκευή πριν το Πάσχα δεν επιτρέπεται η κατανάλωση στερεών ή υγρών μέχρι το απόγευμα.

Εκκλησία

Μεγάλη σημασία έχει η εκκλησία το Πάσχα. Πολλοί επιλέγουν να πηγαίνουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία για να ευλογήσουν το Πασχαλινό τους τραπέζι. Το βράδυ της ίδιας μέρας, όμως, η λειτουργία αρχίζει το απόγευμα και διαρκεί ως το πρωί.

Τα μεσάνυχτα οι καμπάνες χτυπούν και ο παπάς φωνάζει «Χριστός Ανέστη» και οι πιστοί αναφωνούν «Αληθώς ο Κύριος». Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ότι αυτήν την μέρα θα παρατηρήσουμε να παρευρίσκονται άτομα που συνήθως δεν συχνάζουν εκεί. Από τα υπόλοιπα έθιμα έχουν παρόμοια με τα ελληνικά, όπως το άναμμα των κεριών, το άκουσμα των ψαλμών αλλά και μία αρκετά μεγάλη βόλτα από ένα «τελετουργικό περπάτημα».

Καθαρή Τετάρτη

Την μέρα αυτήν βάφουν τα αυγά, αλλά δεν είναι γνωστή για αυτό το έθιμο. Την Τετάρτη πριν το Πάσχα, οι Ρώσοι συνηθίζουν να καθαρίζουν και να οργανώνουν το σπίτι τους. Για αυτό και την ονομάζουν «Καθαρή Τετάρτη». Επιπλέον, πολλοί επιλέγουν να πηγαίνουν σε μπάνια για να καθαρίσουν το σώμα τους ή να παρευρεθούν στην εκκλησία για να εξαγνίσουν την ψυχή τους.

Πολλά από τα έθιμα του Πάσχα στην Ρωσία είναι ίδια με τα δικά μας. Οπότε αν τύχει να βρίσκεστε εκεί αυτές τις μέρες, δοκιμάστε τις δικές τους διαφορετικές παραδόσεις και αποκτήστε όμορφες αναμνήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments