Διεθνή

Άσαντ Συρία: Θέτει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές

Άσαντ Συρία: Θέτει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές
Άσαντ Συρία: Ο πρόεδρος της Συρίας έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να γίνουν τέλη Μαΐου.

Υποψηφιότητα για την προεδρία στην Συρία αναμένεται να βάλει για άλλη μία φορά ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η χώρα έχει εμπλακεί εδώ και 11 χρόνια σε πόλεμο, ενώ ο αριθμός των νεκρών συνεχώς ανεβαίνει. Μάλιστα πολλοί πολίτες έχουν χαθεί σε εχθροπραξίες μεταξύ των δυνάμεων του Σύριου προέδρου και των τζιχαντιστών.

Πιο συγκεκριμένα, το Ανώτερο Συνταγματικό Δικαστήριο της Συρίας ενέκρινε σήμερα την αίτηση του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.

“Πράσινο” φως από το δικαστήριο

Το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως και σε άλλους δύο υποψηφίους, τον Αμπντάλα Σάλουμ Αμπντάλα και τον Μαχμούντ Άχμεντ Μάρεϊ, αν και ο Άσαντ αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στην προεδρία, την τέταρτη.

Ο Άσαντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του στην ηγεσία, κυβερνάει τη χώρα από το 2000. Η Συρία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, αν και η κυβέρνηση του Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της χώρας, το οποίο κάποτε βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών που προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν.

Οι όροι να τεθεί υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ζήσει στη Συρία τα τελευταία 10 χρόνια, όρος που αποκλείει φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης από τις εκλογές. Οι αρχές έχουν επίσης συλλάβει πλήθος ακτιβιστών που αμφισβήτησαν την νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Η Ουάσινγκτον και η συριακή αντιπολίτευση έχουν καταγγείλει τις προγραμματισμένες εκλογές ως φάρσα που αποσκοπεί να εδραιώσει την αυταρχική διακυβέρνηση του Άσαντ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι οι εκλογές αυτές δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητεί μια πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, νέο Σύνταγμα και εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ “με τις υψηλότερες προδιαγραφές διαφάνειας και λογοδοσίας”.

Στόχος των επιθέσεων

Σκοπός των τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Συρία, είναι να στοχεύσουν τόσο τον συριακό στρατό όσο και τους συμμάχους του, καθώς και τις κουρδικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον στον πόλεμο της ενάντια στο ΙΚ. Ειδικότερα, μετά την ανακήρυξη του «χαλιφάτου» του το 2014 σε εδάφη που κατέλαβε στη Συρία και το Ιράκ, η τζιχαντιστική οργάνωση υπέστη σειρά από ήττες στις δύο χώρες προτού ξεριζωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011 με την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από τη Δαμασκό, έχει σκοτώσει περισσότερους από 380.000 ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments