Ελλάδα

Δερμιτζάκης για κορωνοϊό: Πώς και πότε θα χτιστεί το «τείχος» ανοσίας

Δερμιτζάκης για κορωνοϊό: Πώς και πότε θα χτιστεί το «τείχος» ανοσίας
Δερμιτζάκης για κορωνοϊό: Ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής μίλησε για την πορεία της πανδημίας και για το πώς θα «χτίσουμε» το «τείχος» ανοσίας στη χώρα.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, ενώ εξήγησε πώς μπορεί να χτιστεί το «τείχος» ανοσίας.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, χρειαζόμαστε το 80% – 90% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να φτάσουμε στο 70% συνολικά στην κοινωνία για να δημιουργηθεί το «τείχος» ανοσίας» για τον κορωνοϊό.

Σε σχέση με τα φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής στους εμβολιασμούς από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ο καθηγητής εξέφρασε την απορία του για αυτό υπογραμμίζοντας ότι ακόμη κι η συζήτηση για παρενέργειες, η οποία είναι υπερβολική, δεν αφορά καν αυτές τις ηλικίες.

«Είναι σαν να δίνεται σε κάποιον μια λύση για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και να λέει δεν θέλω να το λύσω», σημείωσε.

Δερμιτζάκης για κορωνοϊό: Πώς και πότε θα χτιστεί το «τείχος» ανοσίας

Δερμιτζάκης για κορωνοϊό: Πώς και πότε θα χτιστεί το «τείχος» ανοσίας

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης εξήγησε πως η κίνηση ανοίγματος της πλατφόρμας εμβολιασμού για πιο νέους ήταν μια ορθή πρακτική αφενός διότι όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο και αφετέρου επειδή υπάρχει όντως ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των εμβολίων το οποίο ορίζει πως αντί να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν υψηλό ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά, δίνεται σε αυτούς που μεταδίδουν περισσότερο.

«Άμα δει κάποιος τους αριθμούς, τα πράγματα όντως πηγαίνουν καλύτερα» τόνισε κάνοντας λόγο για μια σταδιακή, αργή βέβαια αλλά σταθερή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες ενώ πρόσθεσε πως ευελπιστεί να δει συνέχεια αυτής αντιπαραβάλλοντας σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως μεσολάβησαν οι αργίες των προηγούμενων ημερών.

«Από δω και πέρα χρειάζεται μια προσοχή, πρέπει να ερμηνεύσουμε όλα τα ανοίγματα ως μια προσπάθεια αλλαγής μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας» είπε συγκεκριμένα υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα πως τελειώσαμε με αυτήν. «Δεν ισχύει αυτό» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας και αυτός για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, ανέφερε ότι η καμπύλη των κρουσμάτων κορωνοϊού, των νοσηλευομένων, αλλά και των διασωληνωμένων έχει πτωτική πορεία.

«Αναμένουμε να δούμε αν θα απορροφήσει τους κραδασμούς από το Πάσχα χωρίς σοβαρές επιπτώσεις», σχολίασε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε 60 – 85 θανάτους την ημέρα. Αυτό έχει προεξοφληθεί από τις τωρινές νοσηλείες και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments