Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 5/5: Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 5/5: Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας
Κρούσματα σήμερα 5/5: Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τι έχει προτείνει η κυβέρνηση, τι λένε οι ειδικοί για την πανδημία.

Τα κρούσματα σήμερα 5/5 αναμένεται να είναι σε παρόμοια επίπεδα με χθες, ενώ νεκροί και διασωληνωμένοι με βάση τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πρόκειται να κυμανθούν, δυστυχώς, σε αντίστοιχα νούμερα. Παρόλα αυτά, σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και, όπως φαίνεται, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για περαιτέρω χαλάρωση του lockdown, όπως δήλωσαν σήμερα Νίκος Παπαθανάσης και Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το πρόγραμμα Ελευθερία για τους εμβολιασμούς προχωρά πολύ γρήγορα. Είμαστε παράδειγμα στην Ευρώπη. Στέλνουμε το μήνυμα ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ, και πρέπει να εμβολιαστούμε. Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και το ταχύτερο εμβόλιο είναι και το πιο ασφαλές», είπε στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των εμβολιασμών στη χώρα.

«Τα βήματα είναι σταθερά. Η εστίαση πήγε πολύ καλά τις δύο ημέρες που άνοιξε. Αυτή τη βδομάδα το υπουργείο θα κάνει τις προτάσεις του στους ειδικούς για άνοιγμα των φροντιστηρίων μαζί με τα σχολεία και την κατάργηση των μηνυμάτων για το λιανικό εμπόριο για όπου ισχύει το click inside. Θα κάνουμε τις προτάσεις μας και θα αναμένουμε τις αποφάσεις των επιδημιολόγων. Η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι», εξήγησε ο ίδιος, σε σχέση με τα επόμενα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Με self test το άνοιγμα των σχολείων

Σε σχέση με το πότε θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι: «Προχωράμε βήμα – βήμα για τις οργανωμένες παραλίες. Θα ανοίξουν, θα περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις, δε μπορώ να σας πω ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Να δούμε πώς θα κινηθεί η κατάσταση με την εστίαση, πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού, ας περιμένουμε λοιπόν».

Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Νίκος Βενιέρης, ιδιοκτήτης beach bar που προετοιμάζεται για το άνοιγμα του κλάδου του. «Επίσημη ανακοίνωση δεν έχουμε για τις 15 Μαΐου, αλλά από όσα έχουμε ακούσει τότε θα γίνει το άνοιγμά μας. Πρέπει να κάνουμε έναν προγραμματισμό, έχουμε προεργασίες, ώστε να είμαστε έτοιμοι σύμφωνα και με τις προδιαγραφές. Το κατάστημά μας είναι για καφέ. Είμαστε από τις τυχερές οργανωμένες παραλίες, γιατί τα καταστήματα έχουν ξεχωριστή είσοδο. Εμείς δεν έχουμε ξαπλώστρες. Το καλοκαίρι υπό κανονικές συνθήκες έχουμε γύρω στις 600 ομπρέλες, αλλά τώρα είμαστε σε αναμονή», είπε ο κ. Βενιέρης.

«Τα καταστήματα που έχουν άδεια για να λειτουργήσουν ως εστίαση και καφέ έχουν συγκεκριμένο χώρο. Για την παραλία χρειάζεται ειδική άδεια για να λειτουργήσει πάλι με ξαπλώστρες κανονικά. Δεν επιτρέπεται να αναπτυχθούν καρέκλες πέραν του χώρου που δίνει την άδεια ο δήμος. Από τη στιγμή που είναι κλειστές οι οργανωμένες παραλίες, θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πλέον δίνουμε απαντήσεις όταν έχουμε τις αποφάσεις», τόνισε πάνω στο θέμα ο κ. Παπαθανάσης.

Κρούσματα σήμερα 5/5: Τι πρόταση έκανε η κυβέρνηση στην Επιτροπή λοιμωξιόλογων

Κρούσματα σήμερα 5/5: Τι πρόταση έκανε η κυβέρνηση στην Επιτροπή λοιμωξιόλογων

«Η ατομική ευθύνη είναι το άλφα και το ωμέγα για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Οι εργαζόμενοί μου έχουν ξεκινήσει ήδη τα self-tests. Εμείς έχουμε ελάχιστους εργαζόμενους κάτω των 30. Όσοι είναι άνω των 30 ή έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει το εμβόλιό τους», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Βενιέρης.

Πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης

«Η εστίαση άνοιξε καλά, τα μέτρα τηρήθηκαν, ήταν όλοι πολύ προσεχτικοί. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, καθώς προχωράμε θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι, αλλά προς το παρόν τα πράγματα είναι καλά», είπε ο κ. Παπαθανάσης αναφορικά με το πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης.

Ο ίδιος παρέπεμψε στις αποφάσεις των ειδικών τόσο για το πότε θα αλλάξει το ωράριο στην εστίασης, αλλά και για το πότε θα επιτραπεί η μουσική.

«Αναμένονται 2,5 εκατ. εμβολιασμοί μέσα στον Μάιο. Ξεκινά και το μονοδοσικό εμβόλιο σήμερα της Johnson & Johnson. Αλλά όλα τα εμβόλια είναι καλά, όποιο εμβόλιο μπορούμε να κάνουμε, ας το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα.

Η εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega έκανε μια βόλτα και μέχρι τα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη, όπου η περιοχή έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα», καθώς στο σημείο βρίσκονται πολλά κλαμπ, τα οποία ακόμα δεν μπορούν να ανοίξουν. Αρκετοί είναι και οι επιχειρηματίες της εστίασης που δηλώνουν ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου, ενώ άλλες επιχειρήσεις «μεταλλάχθηκαν» από μπαρ σε καφετέριες, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της πανδημίας.

«Ο κόσμος είναι πολύ συνεργάσιμος με τα μέτρα. Την πρώτη μέρα στις 22.45 είχαν ήδη φύγει τα 2/3 του κόσμου. Είναι μια λύση ώστε να υπάρχει μια κίνηση μέχρι να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Τα παιδιά που εργάζονται εδώ θέλουν να κάνουν το εμβόλιο στην πλειοψηφία τους», ανέφερε επιχειρηματίας της περιοχής.

«Το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα. Αυτό δείχνει την ατομική ευθύνη. Η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όσο χρειάζεται μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», σχολίασε ο κ. Παπαθανάσης.

Τέλος, αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν οι αθλητικές δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και το πότε αναμένεται το άνοιγμα των γυμναστηρίων, ο κ. Παπαθανάσης παρέπεμψε και πάλι στις αποφάσεις των ειδικών, τονίζοντας ότι προχωράμε βδομάδα με τη βδομάδα.

Γεωργιάδης: «Στην Επιτροπή το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, των φροντιστηρίων και των γυμναστηρίων»

O υπουργός Ανάπτυξης μίλησε και αυτός σε σχέση με το περαιτέρω άνοιγμα, στον Ant1. Σχετικά με την εστίαση, τόνισε ότι «όταν κλείσαμε δεν είχαμε ούτε τα εμβόλια, ούτε τα self test», ενώ τώρα μπορούμε και ανοίγουμε την οικονομία. Σχετικά με το άνοιγμα των παιδικών σταθμών ο κ. Γεωργιάδης τόνισε υπάρχει μια επιφύλαξη, καθώς όπως είπε όσο κατεβαίνει η ηλικία υπάρχει ο φόβος της πειθαρχίας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών όπου θα συζητηθεί το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, καθώς και των φροντιστηρίων. Για τα γυμναστήρια είπε πως υπάρχει συζήτηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς η συζήτηση που γίνεται από επαγγελματίες είναι ότι θα ανοίξουν αυτές οι επιχειρήσεις «την ώρα που δεν έχουν πελάτες λόγω καλοκαιριού».

Για τα καταστήματα στο λιανεμπόριο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα εισηγηθούμε να καταργηθεί το sms για το click inside, αλλά να παραμείνει ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών για τώρα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να αλλάξει σε 15 ημέρες, όσο προχωράει ο εμβολιασμός». Για την εστίαση είπε ότι «μετά τις 15 Μαΐου θα διευρυνθεί το ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης» και μέχρι τότε ισχύει το sms για μετακίνηση στην εστίαση.

Κρούσματα σήμερα 5/5: Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μετά το Πάσχα. Ο ίδιος έχει προβλέψει πως το επίπεδο ανοσίας θα φτάσει το 50% τον Ιούνιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα ανέφερε ότι η καμπύλη των κρουσμάτων κορωνοϊού, των νοσηλευομένων αλλά και των διασωληνωμένων έχει πτωτική πορεία.

«Αναμένουμε να δούμε αν θα απορροφήσει τους κραδασμούς από το Πάσχα χωρίς σοβαρές επιπτώσεις», σχολίασε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε 60 – 85 θανάτους την ημέρα. Αυτό έχει προεξοφληθεί από τις τωρινές νοσηλείες και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ».

Κρούσματα σήμερα 5/5: Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 5/5: Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, ο δείκτης θνησιμότητας θα κινηθεί στους 500 θανάτους ανά εβδομάδα και θα επηρεαστεί προς το καλύτερο μετά τις 20 Μαΐου. Σύμφωνα με τα μοντέλα που έχουν αναπτύξει στην Κρήτη, ο καθηγητής ανέφερε ότι με πάνω από το 30% των εμβολιασμών, έστω και με την πρώτη δόση, αναπτύσσεται μια εκθετικού τύπου καταστολή στους πανδημικούς δείκτες. «Δηλαδή για κάθε ποσοστό εμβολιασμού από εκεί και πάνω γίνεται πολλαπλάσια η κατασταλτική δράση στα κρούσματα. Θα κορυφωθεί στο 50% και αυτός θα είναι ένας μεγάλος προστατευτικός παράγοντας», εξήγησε.

Τζανάκης: «Οι επαφές που θα προκύψουν από τα ανοίγματα είναι υγειονομικά πιο ασφαλείς»

«Με ενόχλησαν οι σκηνές που είδα, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και τις άλλες μέρες στις εκκλησίες με πάρα πολύ κόσμο που κινείτο ανεξέλεγκτα. Φορούσαν κάποιοι μάσκες αλλά υπήρχε συνωστισμός και στους προαύλιους», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

«Οι επαφές που θα προκύψουν από τα ανοίγματα σε διασκέδαση, εστίαση και τουρισμό είναι υγειονομικά πιο ασφαλείς από τις αυθόρμητες», τόνισε, ενώ σχολιάζοντας τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας σημείωσε ότι η κυκλοφορία από μόνη της δεν προσδίδει μεταδοτικότητα, αλλά οι κοινωνικές επαφές είναι αυτές που αυξάνουν τη μετάδοση του ιού.

«Τείχος» ανοσίας στο 30%-35%

Αναφορικά με τα εμβόλια ο κ. Τζανάκης σχολίασε: «Έχουμε ήδη χτίσει ένα τείχος ανοσίας που φθάνει στο 30%-35%, καθώς έχουν ήδη γίνει πολλοί εμβολιασμοί και προγραμματίζονται εκατομμύρια άλλοι για τις επόμενες εβδομάδες.

Κάποιος που έχει κάνει δύο διαδοχικά self test, πχ. σήμερα και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ασφαλές να βρεθεί με άλλους ανθρώπους για το τραπέζι του Πάσχα. Γενικότερα, σε σχέση και με το άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες, κάποιος με δύο αρνητικά self test θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να έχει εμβολιαστεί».

Κρούσματα σήμερα 5/5: Πότε θα πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε και αυτός σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει η χώρα. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ανέφερε ότι: «Σε αποκλιμάκωση είμαστε από τις 7 Απριλίου, αλλά είναι πολύ αργή λόγω των μεταλλάξεων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το lockdown λειτούργησε αλλά όχι όσο θα θέλαμε και είναι καλό ότι πάμε σε ανοίγματα γιατί έχουμε άλλα όπλα στη διάθεση μας. Όπως εξήγησε, στην αποκλιμάκωση βοήθησαν κυρίως τα self test και όχι τα εμβόλια, επισημαίνοντας ότι στο τέλος του μήνα θα δούμε μια ταχύτερη αποκλιμάκωση λόγω των εμβολίων.

Αυτό που έγινε στις εκκλησίες το Πάσχα ήταν στα όρια που περιμέναμε, πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για το πώς θα λειτουργήσουμε με το άνοιγμα της εστίασης, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να δείξουμε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και σύνεση.

Κρούσματα σήμερα 5/5: Πότε θα φτάσουμε σε «τείχος» ανοσίας

Εκτίμησε ακόμα ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχει χτιστεί το «τείχος» ανοσίας, εάν δεν γίνει κάτι που δεν έχουμε προβλέψει όπως μια τουριστική συρροή. «Από 21-22 Ιουνίου θα δούμε κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα και αυτό θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο καλοκαίρι», κατέληξε.

Σε ό, τι αφορά την επιδημιολογική καμπύλη: «Αν η χώρα έθετε ως στόχο τη μείωση της διασποράς αρχικά και με τη βελτίωση του καιρού να επιχειρούσαμε στη συνέχεια τα ανοίγματα μετά τις 15 Μαΐου, τότε η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική», όπως σημειώνει. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο τρίτο κύμα της πανδημίας, με υψηλό ιικό φορτίο και μεγάλη επιβάρυνση στα νοσοκομεία, κατάσταση που δεν επιδέχεται επιπλέον πίεση.

Τον Νοέμβριο που προσπαθούσαμε να σταματήσουμε το κύμα και κλείναμε τα πάντα εκτός από τα σχολεία δεν κάναμε τίποτα. Μόλις κλείσαμε τα σχολεία επιπεδώθηκε η καμπύλη. Και τώρα λοιπόν για να ανοίξουμε στις 10 Μαϊου τα σχολεία, δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε με όσο το δυνατόν χαμηλότερη διασπορά στην κοινότητα; Ώστε αυτός ο πολλαπλασιαστής των σχολείων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος; Προφανώς θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει», είπε ο καθηγητής.

Δείτε σε βίντεο και την εκτίμηση του Μανώλη Δερμιτζάκη για την πορεία της πανδημίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments