Διεθνή

Ισπανία εμβολιασμοί: Προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού

Ισπανία εμβολιασμοί: Προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού
Ισπανία εμβολιασμοί: Προχωρά γοργά η εμβολιαστική εκστρατεία στην χώρα με έναν στους 4 πολίτες να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Οι εμβολιασμοί στην Ισπανία προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, καθώς ήδη η χώρα έχει εξασφαλίσει τα αποθέματα. Παρά τα όσα έχουν ακουστεί για το Astrazeneca, η χώρα συνεχίζει τους εμβολιασμούς για την ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών. Ακόμη, έχει αρχίσει να δοκιμάζει την ανάμειξη των εμβολίων λόγω των προβλημάτων με το Astrazeneca.

Πιο συγκεκριμένα, ένας στους τέσσερις Ισπανούς έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, καθώς η Ισπανία επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού. Κομισιόν AstraZeneca

Μέχρι τον Αύγουστο το 70%

Συνολικά, 12.162.359 άνθρωποι έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου, δηλαδή το 25,6% του συνολικού πληθυσμού των 47 εκατομμυρίων. Από αυτούς, τα 5.098.903 (11%) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως το 70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Μελέτη για την ανάμειξη των δόσεων

Συγκεκριμένα η Ισπανία, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιόρισε τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, αφού οι ρυθμιστικές αρχές το συνδέουν με σπάνιες θρομβώσεις, κυρίως σε νεότερες γυναίκες.

«Μετά από αποφάσεις διαφόρων ευρωπαϊκών αρχών δημόσιας υγείας σχετικά με την αναστολή της χρήσης του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών, σκοπεύουμε να βρούμε επειγόντως επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε τη λήψη αποφάσεων σχετικά με πιθανές εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Raquel Yotti, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III, σε συνέντευξη Τύπου.

Η δοκιμή θα βασιστεί σε δείγμα 600 ατόμων από όλες τις ηλικίες από όλη την Ισπανία, δήλωσε ο Jesus Frias Iniesta, συντονιστής κλινικής έρευνας στο Carlos III. Στόχος της μελέτης είναι να προσδιοριστεί εντός 28 ημερών εάν μπορεί να χορηγηθεί δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer σε ασθενείς που έχουν λάβει το εμβόλιο AstraZeneca.

Η εφημερίδα El Mundo της Ισπανίας ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει τις δεύτερες δόσεις όσους είναι κάτω των 80 ετών για να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των ατόμων που έλαβαν τουλάχιστον μία ένεση.

Οι ασθενείς θα λάβουν ένα δεύτερο εμβόλιο από τα Pfizer και Moderna οκτώ εβδομάδες μετά το πρώτο, ανέφερε η El Mundo. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστά διαφορά 28 ημερών μεταξύ των πυροβολισμών Moderna και 21 ημερών μεταξύ της Pfizer. Η πρόταση θα σήμαινε μια απότομη απομάκρυνση από την τρέχουσα εθνική στρατηγική, η οποία ευνοεί να δώσει στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες μια πλήρη πορεία δύο βολών το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments