Ελλάδα

Άρση lockdown: Αυτά είναι όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται σε λίγο

Άρση lockdown: Αυτά είναι όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται σε λίγο
Lockdown: Κατόπιν συνεδρίασης της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν μουσεία, σινεμά και θέατρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Lockdown: Κατόπιν συνεδρίασης της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν μουσεία, σινεμά και θέατρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Οι Ειδικοί αποφάσισαν να εισηγηθούν περαιτέρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Κυβέρνησης για άνοιγμα μουσείων, σινεμά και θεάτρων. Οπωσδήποτε παίζει κομβικό ρόλο το γεγονός ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άγγιξαν χθες το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Παρόλα αυτά τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, καθώς έφτασαν στις 6/5 τις 3.421 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, πράσινο φως για το άνοιγμα των πολιτιστικών δρώμενων στη χώρα τον Μάϊο άναψε η Επιτροπή των ειδικών, ενώ εισηγήθηκε ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να ξεκινήσει από 17 Μαΐου με αυστηρούς κανόνες.

Η εισήγηση της επιτροπής

Συγκεκριμένα η Επιτροπή συμφώνησε να ανοίξουν:

  • 14/5 τα μουσεία
  • 21/5 τα θερινά σινεμά και
  • από 28/5 θέατρα και συναυλιακοί χώροι

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα όσα εισηγείται η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων, από 17 Μαΐου ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες σε ανοιχτούς χώρους, σε μικρά, σταθερά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα και για τρεις εβδομάδες.

Η εισήγηση των αρμόδιων υπουργείων

Οι λοιμωξιολόγοι πρόκειται σήμερα να εξετάσουν την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, αλλά και τις κυβερνητικές προτάσεις για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Από αύριο, 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί σήμερα. Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Στη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης θα εξεταστεί και το πλήρες πλάνο επαναλειτουργίας του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατέθεσε το υπουργείο. «Αναμένουμε την έγκριση επανεκκίνησης συντεταγμένα & σταδιακά, πρώτα προπονήσεων, με τακτική χρήση τεστ & αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων της επιτροπής αναμένεται να τεθεί και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του Πολιτισμού καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση. Ημερομηνία κλειδί είναι η 15η Μαΐου όταν και ανοίγει ο τουρισμός και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Με δεδομένη έτσι την άφιξη τουριστών στη χώρα η κυβέρνηση πρότεινε το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου. Στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Μαΐου η κυβέρνηση προτείνει να ανοίξουν τα θερινά σινεμά. Τονίζεται όμως ότι δεν θα δοθεί πράσινο φως για άνοιγμα στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες και στους πολυκινηματογράφους. Θα ακολουθήσουν τα θέατρα και οι συναυλίες με προτεινόμενη ημερομηνία την 28η Μαΐου.

Σημειώνεται πάντως ότι για όλες τις δραστηριότητες, στις οποίες ενδεχομένως θα δοθεί το πράσινο φως για επαναλειτουργία (μουσεία, σινεμά, θέατρα, συναυλίες), θα ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments