Ελλάδα

Κλαδικές συμβάσεις: Προς επέκταση τρεις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Κλαδικές συμβάσεις: Προς επέκταση τρεις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Κλαδικές συμβάσεις: Θετική γνωμοδότηση έδωσε η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) για να κηρυχθούν ως γενικά υποχρεωτικές για όλους τους εργαζομένους και εργοδότες των επαγγελμάτων και κλάδων που αφορούν.

Θετική γνωμοδότηση έδωσε η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) για να κηρυχθούν ως γενικά υποχρεωτικές για όλους τους εργαζομένους και εργοδότες των επαγγελμάτων και κλάδων που αφορούν.

Πιο συγκεκριμένα, τον δρόμο της επέκτασης παίρνουν τρεις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, έδωσε θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να κηρυχθούν ως γενικά υποχρεωτικές για όλους τους εργαζομένους και εργοδότες των επαγγελμάτων και κλάδων που αφορούν.

Ποιους αφορά

α) Η από 18.3.2021 Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων ηλεκτρολογικών καταστημάτων όλης της χώρας»

β) η από 2.2.2021 Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας».

Η Ολομέλεια του ΑΣΕ δρομολόγησε επίσης όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε σε νέα συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 να γνωμοδοτήσει και για την επέκταση και κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής και της από 20.1.2021 Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποδεικνύει με πράξεις ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, χωρίς εκπτώσεις στην τήρηση των κανόνων του συλλογικού εργατικού δικαίου. Κωστής Χατζηδάκης

Τι είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ:

1. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας διακρίνονται: α. Σε εθνικές γενικές, που αφορούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας. β. Σε κλαδικές, που αφορούν τους εργαζόμενους περισσότερων ομοειδών ή συναφών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων ορισμένης πόλης ή περιφέρειας ή και όλης της χώρας. γ. Σε επιχειρησιακές , που αφορούν τους εργαζόμενους μιας εκμετάλλευσης ή επιχείρησης. δ. Σε εθνικές ομοιοεπαγγελματικές που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος η και των συναφών ειδικοτήτων όλης της χώρας. ε. Σε τοπικές ομοιοεπαγγελματικές ,που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος η και των συναφών ειδικοτήτων συγκεκριμένης πόλης ή περιφέρειας.

2. Οι κλαδικές επιχειρησιακές και εθνικές ή τοπικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις δεν επιτρέπεται να περιέχουν όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων.

3. Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και τις αναγνωριζόμενες ως ευρύτερης εκπροσώπησης οργανώσεις των εργοδοτών ή πανελλήνιας έκτασης.

4. Οι κλαδικές συμβάσεις συνάπτονται από πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλύπτουν εργαζόμενους ανεξάρτητα από το επάγγελμα ή την ειδικότητα τους, ομοειδών ή συναφών επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου και από εργοδοτικές οργανώσεις, ειδικά όμως για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου, από μεμονωμένους εργοδότες που εκπροσωπούνται με κοινό εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο ή εκπροσώπους, εφ’ όσον αυτοί οι εργοδότες καλύπτουν τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων στο κλάδο.

5. Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κατηγορία, ή τη θέση ή την ειδικότητά τους και, εφ’ όσον αυτές λείπουν, από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη.

6. Οι εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται από την πλευρά των εργαζομένων από δευτεροβάθμιες ή πρωτοβάθμιες ομοιοεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλήνιας έκτασης. Από την πλευρά των εργοδοτών, οι εθνικές ομοιοεπαγγελαμτικές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται από εργοδοτικές οργανώσεις ευρύτερης εκπροσώπησης ή πανελλήνιας έκτασης.

7. Οι τοπικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται από ομοιοεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες, τοπικού χαρακτήρα και από εργοδοτικές οργανώσεις. Οι κλαδικές, επιχειρησιακές και οι τοπικές ομοιεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις δεν επιτρέπεται να περιέχουν όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας των εθνικών συλλογικών.

Εξάλλου, αν υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ και τα κατώτατα όρια αμοιβής κάποιων μισθωτών, που ορίζονται από άλλη συλλογική σύμβαση ή διαιτητική απόφαση είναι κατώτερα από εκείνα που ορίζει η ΕΓΣΣΕ παύουν αυτόματα να ισχύουν (Εγκύκλιος 12945/9.4.90, Υπ.Εργασίας) και ισχύουν εκείνα της νέας ΕΓΣΣΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments