Ελλάδα

Ηράκλειο: 35χρονος στο ΠΑΓΝΗ με θρόμβωση μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca

Ηράκλειο: 35χρονος στο ΠΑΓΝΗ με θρόμβωση μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca
Ηράκλειο: Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο άνδρας είναι καλά στην υγεία του.

Ένας 35χρονος άνδρας από την Ιεράπετρα διακομίστηκε εσπευσμένα σήμερα στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), όταν εμφάνισε θρόμβωση στο αριστερό του πόδι που οδήγησε σε παράλυση περίπου δύο εβδομάδες αργότερα από τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί παρόμοιο περιστατικό που αφορούσε μία 63χρονη γυναίκα, ενώ ένας 60χρονος άνδρας από τη Σύρο υπέστη εγκεφαλικό λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον άνδρα είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca πριν από 12 ημέρες στο εμβολιαστικό κέντρο του Αγίου Νικολάου. Ο 35χρονος εμφάνισε αρτηριακή θρόμβωση ενώ είχε παραλύσει και το αριστερό του πόδι και αμέσως εισήχθη στο χειρουργείο.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο άνδρας είναι καλά στην υγεία του. Την ίδια στιγμή διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια σύνδεση με το εμβόλιο ή όχι.

Σημειώνεται ότι ο 35χρονος από την Ιεράπετρα δεν είχε διαπιστωμένα προβλήματα υγείας.

Η Κομισιόν δεν ανανεώνει την παραγγελία εμβολίων από την AstraZeneca για μετά τον Ιούνιο

Εδώ και αρκετό καιρό η Κομισιόν έχει προχώρησε σε νομικές ενέργειες κατά της Astrazeneca, λόγω μη έγκαιρης παράδοσης παραγγελίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιπλέον, είχε ζητήσει έρευνα για τους παράγοντες που προκαλούν τις παρενέργειες στο AstraZeneca. Η ιστορία ξεκίνησε όταν το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε κάποια περιστατικά θρομβώσεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διεξήγαγε έρευνα και κατέληξε στο πόρισμα του σε ότι αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο. Μετά τις δηλώσεις λοιπόν και του Ευρωπαίου επίτροπου, η ΕΕ κάνει σαφές πως δεν προτίθεται να παραλάβει επιπλέον 100 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca η ΕΕ, αποφασίζοντας έτσι να μην ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα με την αγγλο – σουηδική εταιρεία.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, συνολικά στα 27 κράτη – μέλη της θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα παραδίνονταν μόνο εάν η Επιτροπή ενεργοποιούσε τη σχετική ρήτρα. Ωστόσο η συγκεκριμένη ρήτρα εν τέλει δεν θα ενεργοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως στις 26/4 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

Βάσει του συμβολαίου, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να καταβάλει «τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της» για να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

AstraZeneca

AstraZeneca

Όμως η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας. Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία, ως το πρώτο βήμα μιας επίσημης διαδικασίας για την επίλυση διενέξεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments