Ελλάδα

Μαρία Θεοδωρίδου: Με προσοχή ο εμβολιασμός των παιδιών

Μαρία Θεοδωρίδου: Με προσοχή ο εμβολιασμός των παιδιών
Μαρία Θεοδωρίδου: Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε σε σχετικές μελέτες εμβολίων.

Με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.904 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, σήμερα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και για την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το λόγο αρχικά πήρε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στις αναθεωρήσεις των συστάσεων για εμβολιασμούς σε Γερμανία και Βρετανία με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Συγκεκριμένα, στην Βρετανία, η σύσταση ήταν από 30 ετών και άνω και «ανέβηκε» στο 40+, ενώ στην Γερμανία η σύσταση ήταν να γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca σε πολίτες έως 60 ετών και πλέον συστήνεται στους 18 και άνω.

«Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση», είπε ακόμα και συνέχισε: «Η μόνο χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο υπεύθυνος Οργανισμός παρουσίασε δεδομένα και την σύσταση ότι η β’ δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μελέτη που διεξήχθη στη Βρετανία, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγηθεί διαφορετικό εμβόλιο σε πρώτη και δεύτερη δόση. Ωστόσο, τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να αναμένουμε τα πορίσματα της μελέτης προτού ειπωθεί κάτι με σιγουριά.

«Κι ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε ακόμα, αναφέροντας επίσης πως διενεργούνται ήδη μελέτες για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω.

«Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μικρός. Άρα ο στόχος είναι διαφορετικός. Πρώτον ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την διασπορά στην κοινότητα. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα και μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments