Ελένη Προκοπίου: Έφυγε η «Κυρία της Αυλής» – Οι 23 ταινίες και η επιστροφή μετά από 52 χρόνια
Πηγή Φωτογραφίας: screenshot//Ελένη Προκοπίου: Έφυγε η «Κυρία της Αυλής» – Οι 23 ταινίες και η επιστροφή μετά από 52 χρόνια
Μία από τις χαρακτηριστικές παρουσίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, η Ελένη Προκοπίου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.
Η ηθοποιός και χορεύτρια άφησε πίσω της 23 κινηματογραφικές ταινίες και μία ιδιαίτερη ιστορία: ενώ βρισκόταν στην κορυφή της καριέρας της, επέλεξε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 να αποχωρήσει από την καλλιτεχνική ζωή.
Από τον χορό στη μεγάλη οθόνη
Η Ελένη Προκοπίου άρχισε να σπουδάζει χορό μόλις στα έξι της χρόνια, μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη.
Οι δύο τους συμμετείχαν ακόμη ως παιδιά σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η Προκοπίου αργότερα σχημάτισε γνωστό χορευτικό δίδυμο με τον Βαγγέλη Σειληνό, με τον οποίο εμφανίστηκε τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.
Οι «Μικρές Αφροδίτες» και οι μεγάλες ταινίες
Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε το 1960.
Τρία χρόνια αργότερα συμμετείχε στις «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου, ενώ ακολούθησαν δεκάδες παραγωγές.
Ανάμεσα στις χαρακτηριστικότερες εμφανίσεις της ήταν οι ταινίες «Ραντεβού στον Αέρα», «Παράνομοι Πόθοι», «Πέντε Χιλιάδες Ψέματα» και «Οι Κυρίες της Αυλής».
Συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, ενώ με τον Γιώργο Πάντζα αποτέλεσαν κινηματογραφικό ζευγάρι σε πέντε ταινίες.
Η απόφαση να εξαφανιστεί από τα φώτα
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά τον γάμο της με τον επιχειρηματία Αντώνη Συρίγο, η Ελένη Προκοπίου αποχώρησε από την καλλιτεχνική ζωή και αφοσιώθηκε στην οικογένειά της.
Για δεκαετίες παρέμεινε μακριά από τη δημοσιότητα.
Και ύστερα ήρθε μια απροσδόκητη επιστροφή.
Τον Μάρτιο του 2024, έπειτα από 52 χρόνια απουσίας, συμμετείχε στον μονόλογο «Το κορίτσι μου» στο Θέατρο Αμαλία της Θεσσαλονίκης, δανείζοντας ηχογραφημένα τη φωνή της στην παράσταση.
Ήταν μια μικρή επιστροφή μιας γυναίκας που είχε επιλέξει να φύγει από τη δημοσιότητα ενώ ακόμη βρισκόταν στην ακμή της.
Πηγή: pagenews.gr