Τεχνολογία

Επεξεργαστές: Σοβαρές οι συνέπειες από την έλλειψη

Επεξεργαστές: Σοβαρές οι συνέπειες από την έλλειψη
Επεξεργαστές: Μεγάλο πρόβλημα έχει διαπιστωθεί στην αγορά λόγω της μείωσης της προσφοράς και της αύξησης της ζήτησης.

Λόγω της πανδημίας και της γενικευμένης οικονομικής κρίσης έχει ελαττωθεί η προσφορά στους επεξεργαστές. Να θυμίσουμε ότι η Apple μετά τον M1, έχει προχωρήσει στην παραγωγή ενός νέου πιο ισχυρού επεξεργαστή για τα τηλέφωνα της. Η εταιρεία είχε παρουσιάσει το νέο iMac και το νέο iPad pro, τα οποία έχουν τον νέο επεξεργαστή.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση για επεξεργαστές συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά και οι συνέπειες του φαινομένου δείχνουν ότι ο κόσμος μας είναι γεμάτος τεχνολογία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και δυσεπίλυτο.

Ξεκίνησαν τα προβλήματα

Μέχρι σήμερα βλέπαμε κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία να αντιμετωπίζει προβλήματα από την έλλειψη προσφοράς chips σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό είναι ένα μέρος μόνο της κρίσης. H Samsung έχει ήδη ανακοινώσει ότι επηρεάζεται η γραμμή παραγωγής τηλεοράσεων και άλλων οικιακών συσκευών, ενώ παρόμοια εικόνα σκιαγράφησε και η LG για τα προϊόντα της που βρίσκουν θέση σε ένα έξυπνο σπίτι.

Επεξεργαστές που προορίζονται προς χρήση σε απλές συσκευές, όπως είναι το ζύγισμα, ή σε άλλες περιπτώσεις chips που διευκολύνουν τον αυτοματισμό, δείχνουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις, με πολλαπλές συνέπειες σε αρκετούς κλάδους της αγοράς.

Μεγάλη κρίση στους επεξεργαστές

Πολλές κινεζικές εταιρείες που επηρεάζονται από την κρίση, αλλά και από τους περιορισμούς στις αγορές που δραστηριοποιούνται προχωρούν στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων τους, αλλά αυτό σε πολλές περιπτώσεις μειώνει ακόμα περισσότερο την προσφορά.

Μέχρι στιγμής, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι εκείνη που πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση των επεξεργαστών, με την TSMC που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός chips σε παγκόσμιο επίπεδο να σημειώνει ότι θα μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση από την αυτοκινητοβιομηχανία τον Ιούνιο, το νωρίτερο. Άλλοι κατασκευαστές, όπως η Intel έχουν ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Η παραγωγή των Μ2

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Nikkei Asia, η παραγωγή του M2 έχει ανατεθεί στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές επεξεργαστών παγκοσμίως. Θα είναι και αυτός ένα system-on-a-chip (SoC), δηλαδή θα ενσωματώνει την κεντρική μονάδα επεξεργασίας και το σύστημα γραφικών.

Σύμφωνα με αναλυτές, το τσιπ θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο παραγωγής των 5 νανομέτρων plus (N5P), κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία παραγωγής του θα διαρκεί συνολικά 3 μήνες. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η μαζική παραγωγή είναι σε φάση προετοιμασίας ώστε οι παραδόσεις να ξεκινήσουν το αργότερο έως τον Ιούλιο. Προφανώς θα ακολουθήσουν περισσότερες συσκευές της Apple που βασίζονται στο M2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments