Διεθνή

Σχοινάς: Τα εμβόλια της ΕΕ είναι ασφαλή και ποιοτικά

Σχοινάς: Τα εμβόλια της ΕΕ είναι ασφαλή και ποιοτικά
Σχοινάς: O Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας και αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς.

O Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Να θυμίσουμε ότι είχε μιλήσει σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε την πεποίθησή του ότι το μεταπανδημικό παιχνίδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παιχτεί σε πέντε «εργοτάξια», ήτοι την ένωση υγείας, το Ταμείο Ανάκαμψης – το οποίο δεν πρέπει να γίνει μια χαμένη ευκαιρία, αλλά ένας σπόρος μιας νέας αναπτυξιακής λογικής-, οι μεταναστευτικές ροές και η έκρηξη κινητικότητας που θα μοιάζουν με «τσουνάμι» μετά την πανδημία.

Σχοινάς: “Η Ευρώπη είναι πρωταθλήτρια στις εξαγωγές των εμβολίων”

Αναφορικά με την πιθανότητα απελευθέρωσης των ευρεσιτεχνιών κάτι που ζήτησε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι για να μπορέσουμε να αισθανθούμε ασφαλείς η λέξη κλειδί είναι παραγωγή. «Αν εντατικοποιήσουμε την παραγωγή και παράλληλα όσες χώρες παράγουν, εξάγουν και εμβόλια, τότε θα πετύχουμε περισσότερα. Η Ευρώπη είναι πρωταθλήτρια στις εξαγωγές εμβολίων. Έχουμε εξάγει περισσότερα από 200 εκατ. δόσεις, ενώ ούτε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν κινηθεί αναλόγως. Τώρα, αν υπάρχουν κάποιες ιδέες που αφορούν στις πατέντες είμαστε έτοιμοι να τις δούμε αλλά μόνο εάν προσφέρουν σιγουριά και ταχύτητα. Αν ανοίγουν διαδικασίες που μας στέλνουν πιο πίσω δεν θα ακολουθήσουμε».

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος Σχοινάς, στην Ευρώπη έχουμε 55 εργοστασιακές μονάδες που παράγουν εμβόλια και για ευρωπαϊκή χρήση αλλά και για εξαγωγές και πολλές από αυτές έχουν λάβει βοήθεια και από τα κράτη – μέλη και την ΕΕ. «Το ζητούμενο είναι το που θα μας πάει η επιστήμη και πάντοτε τα βήματα μας πρέπει να είναι σταθερά και ζυγισμένα σε σχέση με τις επιστημονικές εξελίξεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιστήμη είναι πάντα ρευστή. Δεν ξέρουμε απέναντι σε ποια άλλη απειλή θα χρειαστεί να χτίσουμε άμυνες, αλλά αν αυτές τις άμυνες μας τις δώσει η επιστήμη, η Ευρώπη θα τις αγοράσει».

Σχοινάς: «Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο»

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι το περασμένο και ίδιος, όπως και οι περισσότεροι ανησυχούσε για την κατάσταση στην περιοχή.

«Προσπαθούμε μόνοι μας, ως ΕΕ, να βάλουμε τάξη στην περιοχή, δεν αισθανθήκαμε άλλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες, να βρίσκονται στο πλευρό μας. Τώρα ανησυχώ λιγότερο γιατί έχουμε ένα σχέδιο για τη διευθέτηση των ευρω- τουρκικών ζητημάτων, το οποίο προς το παρόν λειτουργεί, δεύτερον γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέση και την εκφράζει για την περιοχή και τρίτον γιατί οι φίλοι μας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, μετά τα σκηνικά του περασμένου καλοκαιριού κατάλαβαν τα όρια σε αυτά που κάνουν. Αισθάνομαι πιο σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μαργαρίτης Σχοινάς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments