Ελλάδα

Θωμαΐδης: Η πανδημία βρίσκεται σε τάση ύφεσης

Θωμαΐδης: Η πανδημία βρίσκεται σε τάση ύφεσης
Θωμαΐδης: Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ανέφερε ότι έχει παρατηρηθεί στα λύματα μία αύξηση στην κατανάλωση των ψυχοφαρμάκων.

Ο Νίκος Θωμαΐδης μίλησε για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για τάση ύφεσης. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης είχε εκτιμήσει πως τα κορωνοπάρτι που σημειώθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη σχετίζονται με την αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρήθηκε στα λύματα αυτής της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, φανέρωσε πως «βρισκόμαστε σε τάση ύφεσης, αργή αλλά σταθερή», αναφερόμενος στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορωνοϊου που εντοπίζεται στα λύματα της Αττικής.

Θωμαΐδης: “Η μείωση φτάνει το 50%”

Όπως σημείωσε, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες αθροιστικά, η μείωση φτάνει το 50% αν και προσέθεσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν αύξηση στη χρήση κοκαΐνης αλλά και αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων.

Επίσης, ο καθηγητής δήλωσε ότι αντίστοιχη αύξηση στις ουσίες αυτές είχε παρατηρηθεί και πέρυσι στην περίοδο της καθολικής απαγόρευσης. Ωστόσο με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, άρχισε να καταγράφεται μείωση.

Η τάση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου

Σταθεροποιητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις 7 Απριλίου -όταν παρατηρήθηκε μία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου σε σχέση με την υψηλότερη τιμή της περιόδου, που καταγράφηκε στις 5 Απριλίου- οι ημερήσιες τιμές υπολογίζονται σε περίπου ίδια επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις.

Η ερμηνεία των αυξομειώσεων στα λύματα

Επισήμανε, ωστόσο, πως «δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε απόλυτες τιμές το ιικό φορτίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, καθιστώντας εύθραυστη την ισορροπία και επιβεβλημένη την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ερωτηθείς σχετικά με την ερμηνεία των αυξομειώσεων που παρατηρούνται μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος απάντησε: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται διακύμανση στις μετρήσεις έκκρισης ιικού φορτίου από μέρα σε μέρα, εντός των ορίων της πειραματικής ακρίβειας, που μπορεί απλοποιητικά να χαρακτηριστεί ως ταλάντωση γύρω από μια θέση ισορροπίας. Όμως σε μια πανδημία δεν αναμένεται θέση ισορροπίας σε τέτοιες υψηλές τιμές ιικού φορτίου οπότε πρόκειται για κάτι στοχαστικό που εύκολα θα μετακυλήσει, είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments