Οικονομία

Ανάπτυξη: Τι δείχνει η Ε.Ε. για την Ελλάδα στις εαρινές προβλέψεις

Ανάπτυξη: Τι δείχνει η Ε.Ε. για την Ελλάδα στις εαρινές προβλέψεις
Ανάπτυξη: Ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εαρινές προβλέψεις.

Ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εαρινές προβλέψεις.

Τι τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η πανδημία του κορονοϊού και τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, ώθησαν την ελληνική οικονομία σε μια βαθιά ύφεση το 2020 (-8,2%). «Ο τουρισμός και γενικότερα ο τομέας των υπηρεσιών χτυπήθηκε ιδιαίτερα. Ωστόσο, τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση στηρίζοντας την απασχόληση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με την ισχυρή τόνωση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναμένεται να βοηθήσουν στην εκκίνηση της οικονομίας στο μέλλον», τονίζει η Επιτροπή.

Για τον τομέα της απασχόλησης

Η Επιτροπή προβλέπει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στη ρευστότητα και στα εισοδήματα θα συνεχίσει να μετριάζεται με μέτρα στήριξης. Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης αναμένεται να συνεχίσουν να διευκολύνουν την επιστροφή των εργαζομένων, των οποίων οι εργασιακές συμβάσεις είχαν ανασταλεί και να βοηθήσουν στη διατήρηση του δείκτη ανεργίας στο 16,3% το 2021, σε σχέση με το 2020.

Για τη δημοσιονομική πολιτική

Το έλλειμμα στο βασικό ισοζύγιο της Ελλάδας έφτασε το 9,7% του ΑΕΠ το 2020 που μπορεί κυρίως να αποδοθεί στο κόστος των μέτρων στήριξης της οικονομίας (6,3% του ΑΕΠ) και του αντίκτυπου της πανδημίας στα εισοδήματα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης το 2021 αναμένεται να παραμείνει υψηλό (10,0% του ΑΕΠ). Εκτός από το κόστος της παράτασης των μέτρων στήριξης που εγκρίθηκαν το 2020, η Επιτροπή στις προβλέψεις της λαμβάνει υπόψη τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν για τη στήριξη της ανάκαμψης και κυρίως τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της προσωρινής κατάργησης του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως 4% σε μια πενταετία προβλέπει η S&P

Ανάπτυξη έως 4,1% για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, σε μια πενταετία προβλέπει ύψος 750 δις. ευρώ με τα οποία θα στηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα των πιο χρεωμένων χωρών.

Αναλυτές του S&P αναφέρουν : «Θεωρούμε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι υποστηρικτικό της πιστοληπτικής ικανότητας ευρωπαϊκών χωρών, αν και η ικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να υλοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξαρτάται από την άρση των οικονομικών ανισορροπιών που έχουν επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments