Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 13/5: Μειώνονται οι διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 13/5: Μειώνονται οι διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 13/5: Μετά από έξι μήνες σκληρού lockdown, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα.

Με αγωνία αναμένονται τα κρούσματα και σήμερα 13/5. Να θυμίσουμε ότι από την Παρασκευή 14 Μαΐου τα SMS καταργούνταιοι διαπεριφερειακές μετακινήσεις απελευθερώνονται και το ωράριο κυκλοφορίας παρατείνεται μέχρι και τις 00:30. Το τελευταίο σαφώς επηρεάζει και την εστίαση, η οποία θα λειτουργεί χωρίς μουσική όλο τον Μάιο.

Οι ειδικοί λοιπόν έχοντας δει πρόοδο στους εμβολιασμούς, εισηγούνται την άρση των μέτρων που αφορούν την λειτουργία διάφορων οικονομικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε πλέον υπάρχει στην φαρέτρα των υγειονομικών το μέτρο των self test. Κρούσματα σήμερα 13/5

Από τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να εμβολιάζονται και τα παιδιά

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 πρόσθεσε: «Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε εμβολιάσει το 70% των άνω των 60, έτσι ώστε στο τέλος Μαΐου να πάμε και στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικιακές ομάδες 30-44 και προς τα τέσσερα εμβόλια και τον Ιούνιο, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε για όλες τις ηλικιακές ομάδες». Σύμφωνα με τον ίδιο εντός του καλοκαιριού -μέσα Ιουνίου μέχρι τέλος Ιουλίου- θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της Pfizer που εγκρίθηκε για τα παιδιά από 12 ετών και άνω στις ΗΠΑ, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στην Ευρώπη αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τέλος Μαΐου. «Εμείς επιχειρησιακά θα ακολουθήσουμε την προτεραιοποίηση και θα προσθέσουμε άλλα τρία έτη, το 12-15 καθώς το εμβόλιο ήταν εγκεκριμένο για τους 16-18», είπε χαρακτηριστικά.

Από τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να εμβολιάζονται και τα παιδιά, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Για τους κατοίκους στα νησιά, πρόσθεσε, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι θέλουν σε όλα τα νησιά με εξαίρεση την Κρήτη.

Ανησυχητική αύξηση στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης

Αύξηση του ιικού φορτίου κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρατηρείται στις τελευταίες ημερήσιες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα λύματα, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται), στις 4 Μαΐου μετρήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τρέχουσας πανδημικής περιόδου στην πόλη και από τις 5 Μαΐου και μετά ανιχνεύεται πλέον σε επίπεδα αντίστοιχα των τελευταίων ημερών του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή Δευτέρας 10/05 και της Τρίτης 11/05 είναι:

  • Αυξημένη κατά 13% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Παρασκευής 07/05 και της Κυριακής 09/05.
  • Αυξημένη κατά 89% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 03/05 και Τρίτης 04/05

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επίπτωση που θα μπορούσε να έχει στην παρούσα φάση ο καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου εξήγησε ότι «με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος -στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε πολύ ικανοποιητική προσέλευση των πολιτών- ο όποιος κίνδυνος μίας νέας έξαρσης μετριάζεται και εφόσον το πλαίσιο των κανόνων που έχει τεθεί από την Πολιτεία τηρηθεί, η επανεκκίνηση θα γίνει με ασφάλεια».

Νέα εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά

Έτσι λοιπόν τα νησιά: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα, ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού προκειμένου να υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας «η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος» – αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων».

Ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά

Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά (Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι).

Τα 36 νησιά που ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου »Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου

»Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.

Με self test και στα Πανεπιστήμια – Ένα self test για τα σχολεία

Από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, αποφασίζονται τα εξής:

• Εξ αποστάσεως ή διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.

• Δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις Πολυτεχνικές Σχολές/Τμήματα, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

• Επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Ι και ΙΙ) στις 24/05/2021, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών, ο αερισμός των χώρων κλπ.

Βασίλης Κικίλιας

Βασίλης Κικίλιας

Τι αλλάζει από τις 14 Μαΐου

Συγκεκριμένα από την Παρασκευή 14 Μαΐου θα ισχύουν τα εξής:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 00:30 το βράδυ
  • Καταργούνται τα SMS
  • Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
  • Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά, στις 28 Μαΐου τα πολιτιστικά θεάματα, ενώ τον Ιούνιο θα επιτρέπονται οι εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους
  • Αντίστοιχα, το λιανεμπόριο επιστρέφει επιτρέποντας 1 πελάτη ανα 25 τ.μ.
  • Καταργούνται οι τακτικές click away και click-in-shop
  • Συνεχίζεται και τον Μάιο η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση

Βεβαιώσεις μετακίνησης

Από αύριο χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται δεν θα χρειάζεται πλέον να λάβουν βεβαίωση μετακίνησης από τον εργοδότη τους.

Οι εργαζόμενοι που θα πρέπει να κινηθούν το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλ. από τις 00:30 ως τις 05:00 το πρωί, μπορούν να πάρουν  βεβαιώσεις μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη.

Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε χιλιάδες εργαζομένους δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης εφόσον βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

β) τηλεργασία και

γ) νόμιμη άδεια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments