Ελλάδα

Κορωνοϊός ενημέρωση: Τα νεότερα για την πανδημία

Κορωνοϊός ενημέρωση: Τα νεότερα για την πανδημία
Κορωνοϊός ενημέρωση: Στη σημερινή ενημέρωση της Τετάρτης συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Σήμερα τις ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ θα συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος πρόκειται να ανακοινώσει την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Βασίλης Κικίλιας πήρε τον λόγο αρχικά και ανακοίνωσε τα σημερινά αποτελέσματα του ΕΟΔΥ, ο οποίος κατέγραψε  2.489 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο. Έπειτα δήλωσε πως από αύριο 13 Μαΐου αίρεται η αναστολή κανονικών αδειών των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Ως προς τους εμβολιασμούς, ενημέρωσε ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 106.000 εμβολιασμούς. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί παραπάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί συνολικά, ενώ το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού αγγίζει το 97% και των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών έφτασε το 13% του πληθυσμού.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», το οποίο στοχεύει στον καθολικό εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έως τα τέλη Ιουνίου το αργότερο.

Παράλληλα, ζήτησε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο σεβασμός προς τους συμπολίτες μας και τους νησιώτες που αγωνιούν για την ασφαλή είσοδο των τουριστών, στους εργαζόμενους της υγείας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Άκης Σκέρτσος. Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς προχώρησε σε απελευθέρωση του λιανεμπορίου, της εστίασης και της εκπαίδευσης, με βασικό όπλο τα self test. Η στρατηγική αυτή οδήγησε στην αποφόρτιση του ΕΣΥ και πλέον κάθε εβδομάδα οι εισαγωγές covid είναι λιγότερες.

Ο σημαντικότερος πυλώνας, δήλωσε, της στρατηγικής αυτής είναι τα εμβόλια. Έως τα τέλη Μαΐου θα έχει υψωθεί το τείχος ανοσίας για τους περισσότερο ευάλωτους πολίτες της χώρας, ενώ έως και τα τέλη Ιουνίου τουλάχιστον το 50% θα έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι παρά τα αυξημένα κρούσματα η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε χαλάρωση μέτρων. Συγκεκριμένα από την Παρασκευή 14 Μαιου:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 00:30 το βράδυ
  • Καταργούνται τα SMS
  • Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Επιπλέον ανακοίνωσε τα εξής:

  • Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά, στις 28 Μαΐου τα πολιτιστικά θεάματα, ενώ τον Ιούνιο θα επιτρέπονται οι εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους
  • Αντίστοιχα, το λιανεμπόριο επιστρέφει επιτρέποντας 1 πελάτη ανα 25 τ.μ.
  • Καταργούνται οι τακτικές click away και click-in-shop
  • Συνεχίζεται και τον Μάιο η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση

Επιπλέον, ο κ. Σκέρτσος τόνισε και τις προϋποθέσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις και για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στα νησιά, πλην της Λευκάδας και της Εύβοιας, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα από τα παρακάτω:

  • Πιστοποητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση)
  • Αρνητικό PCR test 72 ωρών
  • Rapid test 24 ωρών
  • Self test 24 ωρών

Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τις ακτοπλοϊκές όσο και για τις αεροπορικές μετακινήσεις.  Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments