Ελλάδα

Άρση lockdown: Ο τουρισμός ανοίγει πανιά σήμερα – Τέλος τα SMS, ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Άρση lockdown: Ο τουρισμός ανοίγει πανιά σήμερα – Τέλος τα SMS, ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Άρση lockdown: Αναλυτικά τι ισχύει από σήμερα.

Σήμερα, Παρασκευή, είναι η μεγάλη ημέρα που μετά από έξι μήνες σκληρού lockdown βλέπουμε τη ζωή μας να επιστρέφει εν μέρει στην κανονικότητα, καθώς δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό. Έχοντας ως όπλο τα self test, από σήμερα ο τουρισμός «ανοίγει πανιά», όπως είναι το σλόγκαν του φετινού τουρισμού κατά τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη, ενώ παράλληλα καταργούνται τα SMS και ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε με φόντο το Σούνιο τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τον φετινό τουρισμό. Ο ΕΟΤ παρουσίασε πέντε διαφημιστικά σποτ με το σύνθημα «All you want is Greece», προωθώντας με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισμό.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού «ανοίγουμε την Παρασκευή με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών ολοκληρωμένο, τεχνολογικά προηγμένο και δοκιμασμένο: Υψώνουμε τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, τις οποίες έχουμε παρουσιάσει εκτενώς αλλά και βελτιώνουμε, σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς».

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα: Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση Πιστοποιητικό εμβολιασμού PCR test έως και 72 ώρες πριν Πιστοποιητικό ανάρρωσης Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06
  • Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test
  • Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020
  • Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό (μουσεία, διαδρομές με λεωφορεία, γιότινγκ κλπ)
  • Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων, καθώς και εφαρμογή της «Γαλάζιας Ελευθερίας»

Παράλληλα, από σήμερα θα αποτελούν παρελθόν τα SMS στο 13033 και 13032, απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας μέχρι τις 00:30 το βράδυ.

Ειδικότερα, ως προς τις μετακινήσεις, στην ενδοχώρα θα γίνονται χωρίς να είναι υποχρεωτικό το self test, ωστόσο συστήνεται η διενέργειά τους.

Πιο… αυστηρά γίνονται τα πράγματα για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν σε νησιωτικούς προορισμούς, πλην της Λευκάδας, της Σαλαμίνας και της Εύβοιας, με τη μετακίνηση να γίνεται με τη χρήση του Green Pass.

Δηλαδή, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε νησιώτικους προορισμούς, θα πρέπει να έχουν ένα από τα παρακάτω μαζί τους:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση)
  • Αρνητικό PCR test 72 ωρών
  • Rapid test 24 ωρών
  • Self test 24 ωρών

Επιπλέον, δεκτή θα γίνεται η βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τις ακτοπλοϊκές όσο και για τις αεροπορικές μετακινήσεις. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Το PLF θα εξακολουθήσει για εισερχόμενους τουρίστες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments