Διεθνή

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Από φοιτητής, δισεκατομμυριούχος – Η ιστορία του

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Από φοιτητής, δισεκατομμυριούχος – Η ιστορία του
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Όταν συνειδητοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να εξελιχτεί σε κάτι μεγάλο, αποφάσισε να φύγει από το Χάρβαρντ στη μέση των σπουδών του.

Ο Μαρκ Έλιοτ Ζάκερμπεργκ γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1984 και είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής προγραμματιστής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, γνωστός για τη δημιουργία του Facebook μαζί με τους Εντουάρντο Σάβεριν, Ντάστιν Μόσκοβιτς και Κρις Χιούζ, συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Είναι δισεκατομμυριούχος, καθώς κατέχει το 28% των μετοχών του Facebook, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου το 2017, με περιουσία που ανέρχεται στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του 2020. Μάλιστα, το 2010 το περιοδικό «Time» ανέδειξε τον Ζάκερμπεργκ ως «Πρόσωπο της Χρονιάς».

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Facebook;

Γεννημένος στο Ουάιτ Πλέινς της Νέας Υόρκης, άρχισε να προγραμματίζει ενώ ήταν στο Γυμνάσιο. Ο Ζάκερμπεργκ προσελκύστηκε από εταιρίες όπως η Microsoft και η AOL αν και ο ίδιος επέλεξε να σπουδάσει στο Χάρβαρντ. Ίδρυσε το Facebook στις 4 Φεβρουαρίου 2004 και προοριζόταν αρχικά για χρήση μόνο από φοιτητές του Χάρβαρντ. Πρώτοι χρήστες του Facebook ήταν, εκτός από τον ίδιο τον ιδρυτή του:

  • ο Κρις Χιούζ, συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ και ιδρυτικό μέλος του Facebook,
  • ο Ντάστιν Μόσκοβιτς, επίσης συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ στο Χάρβαρντ και ιδρυτικό μέλος του Facebook,
  • ο Arie Hasit, ο πρώτος μη ιδρυτής που άνοιξε λογαριασμό και φίλος με τον Κρις Χιούζ και
  • ο Marcel Laverdet, πιθανόν ο πρώτος μη φοιτητής του Χάρβαρντ που όμως, ήταν φίλος με τους πρώτους χρήστες.

Παράτησε το Χάρβαρντ για το όνειρό του

Όταν συνειδητοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να εξελιχτεί σε κάτι μεγάλο, αποφάσισε να φύγει από το Χάρβαρντ στη μέση των σπουδών του ώστε να ασχοληθεί με αυτό. Όπως είπε και ο ίδιος, χρειάστηκα 5 λεπτά για να αποφασίσω ότι έπρεπε να φύγω». Ύστερα μετακόμισε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Facebook.

Ίσως η σημαντικότερη απόφαση της καριέρας του ήταν η άρνησή του να πουλήσει το Facebook στη Yahoo για το εξωφρενικό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σήμερα η εταιρία αξίζει περισσότερο από 500 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι ένας από τους νεαρότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Πριν από δέκα χρόνια μάλιστα, είχε ανακοινώσει πως ο αριθμός των χρηστών του Facebook ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ενώ σήμερα το Facebook αριθμεί πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες!

Όταν με την κατσίκα του «τρέλανε» social media και αγορές

«Οι κατσίκες μου: Max και Bitcoin», έγραψε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Facebook, ανεβάζοντας μία φωτογραφία με τις δύο κατσίκες που έχει για κατοικίδια. Και αμέσως, στις αγορές κρυπτονομισμάτων και στα φόρουμ των πιστών του bitcoin σήμανε… συναγερμός. Δεν είναι και λίγο πράγμα ο ιδρυτής του Facebook και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους να επιλέγει να ονομάσει την κατσίκα του bitcoin.

Πολλοί χρήστες των social media θεώρησαν ότι το post επιβεβαιώνει έμμεσα τις φήμες που θέλουν το Facebook να αγοράζει bitcoin. Η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας θα πραγματοποιηθεί αυτό τον μήνα και κάποιοι πιστεύουν ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα μπορούσε να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις τότε. Σημειώνεται πως «πανικό» στην αγορά προκάλεσε και η ανακοίνωση του Ίλον Μασκ της Tesla να αγοράσει κρυπτονόμισμα.

Ερωτευμένος και πετυχημένος και στην προσωπική του ζωή

Το 2019, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγος του, Πρισίλα Τσαν, γιόρτασαν τη 16η επέτειο από το πρώτο τους ραντεβού. Ο ιδρυτής του Facebook είχε ανεβάσει στο Instagram μία φωτογραφία που έδειχνε το ζευγάρι να το γιορτάζει με ένα ποτήρι σαμπάνια. «Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια ήταν η πιο σημαντική μέρα της ζωής μου. Ευτυχισμένη επέτειο από το πρώτο μας ραντεβού», είχε γράψει ο ερωτευμένος όσο την πρώτη μέρα μεγιστάνας  στη λεζάντα.

Όσο για το πώς γνωρίστηκαν, οι δύο τους συναντήθηκαν σε ένα πάρτι όταν ήταν ακόμα σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2012 και έχουν δύο κόρες τη Μάξιμα Ζάκερμπεργκ και την Όγκαστ Τσάν Ζάκερμπεργκ. Και όσα χρόνια κι αν περάσουν, φαίνεται πως ο έρωτας τους «καλά κρατεί», με τον «Mr. Facebook» να δηλώνει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την Πρισίλα, κάνοντας αναρτήσεις στα social media με ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments