Διεθνή

Μπουρλά: Αισιόδοξος για το χάπι του κορωνοϊού

Μπουρλά: Αισιόδοξος για το χάπι του κορωνοϊού
Μπουρλά: Ο CEO της Pfizer εμφανίστηκε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου και μίλησε για την άρση των πατεντών των εμβολίων, το χάπι κατά του κορωνοϊού που ετοιμάζει η εταιρία και τις δόσεις του εμβολίου της εταιρίας.

Κατηγορηματικά αντίθετος προς την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων εμφανίστηκε ακόμα μια φορά ο CEO της εταιρείας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Αυτό που χρειάζεται για να μπορέσει να έχει εμβόλια όλος ο κόσμος είναι δύο πράγματα: το ένα είναι να έχουμε παραγωγή εμβολίου για όλους και το δεύτερο είναι να τα δίνουμε σε τιμές που όλοι να μπορούν να αντέξουν να πληρώσουν» σημείωσε ο κ. Μπουρλά.

Ως προς την παραγωγή εμβολίων, ο κ. Μπουρλά σημείωσε ότι για φέτος αναμένεται να παραχθούν 3 δισεκατομμύρια δόσεις για όλο τον κόσμο, ενώ για το 2021 εκτιμάει ότι θα παραχθούν 4 εκατομμύρια δόσεις.

«Ο κόσμος έχει 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους αλλά, επίσης, έχει πάρα πολλές εταιρείες» ανέφερε ο κ. Μπουρλά και συνέχισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες «των επίσημων δηλώσεων των εταιρειών, πρέπει να έχουμε γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δόσεις την επόμενη χρονιά, οι οποίες είναι αρκετές για όλους».

Μπουρλά: Η ενδεχόμενη απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων θα οδηγήσει σε ανασφάλεια όλου του κόσμου

Ο κ. Μπουρλά εξέθεσε τον κίνδυνο με την ενδεχόμενη απελευθέρωση των πατεντών σε εταιρείες που «θα τους πάρει δύο χρόνια» να καταφέρουν να παράγουν το εμβόλιο, «να αρχίσουν να παραγγέλνουν αυτές τις πρώτες ύλες για να τις κρατάνε στις αποθήκες τους». «Αυτό θα φέρει σε ανασφάλεια όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Μπουρλά, θέτοντας ζήτημα «επάρκειας των υλικών».

Ως προς την αδειοδότηση και τον έλεγχο ποιότητας για τις εταιρείες αυτές, ο κ. Μπουρλά εξήγησε ότι αρμόδιος φορέας είναι ο εκάστοτε τοπικός φορέας, δηλαδή «το FDA είναι αρμόδιο μόνο για την Αμερική, οι Ευρωπαϊκές Αρχές μόνο για την Ευρώπη, στην Ινδία είναι ο ινδικός οργανισμός υπεύθυνος» και ούτω καθ’ εξής, ενώ «οποιοσδήποτε μπορεί να παραγγείλει υλικά αυτήν τη στιγμή από οποιονδήποτε στον κόσμο. Δεν χρειάζεται να έχει την πατέντα και δεν χρειάζεται να έχει άδεια για να παράγει το εμβόλιο».

Στην περίπτωση δε που απελευθερώνονταν οι πατέντες, το οποίο ο κ. Μπουρλά είπε ότι δεν εκτιμά ότι θα συμβεί, «θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να μπορέσει να στήσει από το μηδέν τέτοια υποδομή για να φτιάξει εμβόλιο και φυσικά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων».

Στο επιχείρημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν επιθυμούν την απελευθέρωση των πατεντών ώστε να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους, ο κ. Μπουρλά απάντησε ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο έχουμε αυτήν τη στιγμή εμβόλια που σώζουν τις ζωές των ανθρώπων είναι ότι είχαμε μια εύρωστη φαρμακοβιομηχανία, αναπτυγμένη ανά τον κόσμο, η οποία δαπανά σημαντικά ποσά στην έρευνα».

«Μια τέτοια πρόταση», όπως η απελευθέρωση των πατεντών, «επιφέρει καίριο πλήγμα στην αρχή της ύπαρξης αυτής της βιομηχανίας που είναι ότι τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να προστατευτούν» υπογράμμισε ο κ. Μπουρλά.

Επιπλέον, ο Άλμπερτ Μπουρλά αναφέρθηκε στην θεραπεία του κορωνοϊού, συγκεκριμένα στο χάπι που η εταιρεία του επιδιώκει να διαθέσει.

«Πριν από μια εβδομάδα ανακοίνωσα ότι η Pfizer ανεβάζει τη συνολική της πρόβλεψη για ερευνητικά έξοδα αυτόν το χρόνο σε 10 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια» και βασικός λόγος της αύξησης είναι «τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουμε για το χάπι» είπε ο κ. Μπουρλά.

Ως προς την έρευνα για το χάπι, ο κ. Μπουρλά είπε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε επιτυχία».

«Οι λόγοι οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ουσία στην οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει τον ιό» είπε ο CEO της Pfizer, αλλά και ότι είναι ασφαλής για τον άνθρωπο «δηλαδή δεν δημιουργεί παρενέργειες».

«Μετά το καλοκαίρι», τοποθέτησε ο κ. Μπουρλά το χρονικό σημείο στο οποίο θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία, καθώς «όλα αυτά φυσικά πρέπει να αποδειχθούν ότι τελικά θα ελέγξουν τον ιό και την αρρώστια».

Μπουρλά: Θα χρειαστεί μια τρίτη δόση του εμβολίου κάπου μεταξύ στους 8 και τους 12 μήνες – Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις

Για την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός, ο κ. Μπουρλά υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής «ξέρουμε ότι το εμβόλιο μας καλύπτει για τουλάχιστον 6 μήνες», αλλά «συνεχίζουμε να αγνοούμε εάν μετά τους 6 μήνες η προστασία θα κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα για παράδειγμα έως τους 12».

«Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα χρειαστεί μια τρίτη δόση κάπου μεταξύ στους 8 και τους 12 μήνες» αλλά «αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με τα στοιχεία» είπε ο κ. Μπουρλά, εξηγώντας ότι η πρόβλεψή του βασίζεται σε πρώιμα στοιχεία.

Ως προς την τρίτη δόση ο κ. Μπουρλά είπε ότι είναι ίδια με τις προηγούμενες. Για τη συχνότητα εμβολιασμού μετά την ολοκλήρωση των τριών δόσεων αυτών, ο κ. Μπουρλά είπε ότι η πρόβλεψή του με τα έως τώρα δεδομένα είναι ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουμε σε ετήσιους εμβολιασμούς».

Για τις μεταλλάξεις του ιού, ο κ. Μπουρλά ήταν κατηγορηματικός ότι «μέχρι στιγμής με όλα τα στοιχεία που έχω δει δεν υπάρχει καμία που να ξεφεύγει από την αποτελεσματικότητα του δικού μας εμβολίου» και η Pfizer κάνει «πειράματα συνεχώς» και ελέγχει «την αποτελεσματικότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments