Διεθνή

Μπουρλά Δελφοί: Θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου

Μπουρλά Δελφοί: Θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου
Μπουρλά Δελφοί: Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σχετικά με το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας.

Ο Αλμπερτ Μπουρλά μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών σχετικά με το αν χρειάζεται να γίνει επαναληπτικός εμβολιασμός μετά από οκτώ μήνες. Να θυμίσουμε πως ο ίδιος ήταν αντίθετος στο θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων. Ακόμη, αξίζει να υπενθυμιστεί πως Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν τάσσονται υπέρ αυτής της πρότασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλμπερτ Μπουρλά, αναφέρθηκε αρχικά στη θέση που έχει εκφράσει κατά της απελευθέρωσης των πατεντών για τα εμβόλια. Όπως τόνισε, στο θέμα της τιμής η εταιρεία του ήδη παράσχει εμβόλια ακόμα και σε τιμή κόστους, αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες των κρατών που το αγοράζουν.

“Θα χρειαζόταν 2 – 3 χρόνια η παραγωγή του εμβολίου”

Ως προς το θέμα του όγκου παραγωγής, οι εταιρείες έχουν ήδη τη δυνατότητα να παράγουν στα επίπεδα που χρειάζεται. Ο στόχος της Pfizer είναι να παράγει 3 δισ. δόσεις για όλο τον κόσμο φέτος και 4 δισ. δόσεις το 2022.

Επίσης, όπως τόνισε, σε περίπτωση απελευθέρωσης θα υπάρξει θέμα ως προς την επάρκεια των υλικών.

«Ακόμα και αν ελευθερώναμε τις πατέντες, θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή και αρκετά δισεκατομμύρια» δήλωσε.

Πόσο διαρκεί η ανοσία

Ως προς το πόσο διαρκεί η ανοσία, ο κ. Μπουρλά είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει τουλάχιστον έξι μήνες και πρόσθεσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση στους 8-12 μήνες.

Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί επανάληψη του εμβολιασμού κάθε χρόνο, ο ίδιος δήλωσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα έχουμε ετήσιους εμβολιασμούς μετά την τρίτη δόση.

Για την ανησυχία που εκφράζεται για τις μεταλλάξεις του ιού, ο Άλμπερτ Μπουρλά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να ξεφεύγει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

Προϋποθέσεις παραγωγής

Ένα εμβόλιο που βασίζεται στην πρωτόγνωρη τεχνολογία του «αγγελιαφόρου RNA», όπως αυτό των Pfizer/BioNTech απαιτεί μια «πολύ μακρά» διαδικασία και μια «τεχνογνωσία αιχμής» προκειμένου να λειτουργήσει ένας χώρος παραγωγής, εξήγησε ο Άλμπερτ Μπουρλά. «Επειδή εμβόλια αγγελιαφόρου RNA δεν είχαν παραχθεί ποτέ μέχρι τώρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν στον κόσμο εργοστάσια όπως αυτά που κατασκευάσαμε εμείς οι ίδιοι (…) εκ του μηδενός», υπογράμμισε. svg%3E

Ειδικά μηχανήματα για την παρασκευή του σκευάσματος των BioNTech/Pfizer παραγγέλθηκαν σε εξειδικευμένες εταιρείες και οι μονάδες παραγωγής διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να εγκατασταθούν εκεί. Τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει σε χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, υποστήριξε ο Μπουρλά. Οι χώρες αυτές, οι οποίες διαθέτουν πολλές φαρμακοβιομηχανίες, ζητούν την άρση των πατεντών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments