Κόσμος

Pfizer εμβόλιο: Νέα έρευνα για την αποτελεσματικότητα

Pfizer εμβόλιο: Νέα έρευνα για την αποτελεσματικότητα
Pfizer εμβόλιο: Μία νέα έρευνα έρχεται στο φως με νέα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος κατά την δεύτερη δόση.
Pfizer εμβόλιο: Μία νέα έρευνα έρχεται στο φως με νέα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος κατά την δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο της Pfizer είναι το πρώτο εμβόλιο που έχει βγει κατά του κορωνοϊού. Να θυμίσουμε πως το εμβόλιο της εταιρείας βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο από την ΕΜΑ για τον εμβολιασμό σε εφήβους. Από την άλλη, στις ΗΠΑ το σκεύασμα της Pfizer έχει εγκριθεί για τους εφήβους 12-15 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο κατά του πανδημικού κορωνοϊού που παράγει η Pfizer προσφέρει 3,5 φορές υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων όταν η δεύτερη δόση χορηγείται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη αντί για τρεις, διαπιστώνει αδημοσίευτη μελέτη σε βρετανούς ηλικιωμένους.

Ασαφές αν η δεύτερη δόση προσφέρει μεγαλύτερη προστασία

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η αναβολή της δεύτερης δόσης προσφέρει υψηλότερη προστασία έναντι της Covid-19, καθώς η λεγόμενη κυτταρική ανοσιακή απόκριση, η οποία συνδέεται με τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι μέγιστη όταν τηρείται το μεσοδιάστημα των 3 εβδομάδων που προτείνει η παρασκευάστρια εταιρεία.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα δείχνουν να δικαιώνουν την απόφαση της Βρετανίας να αναβάλλει τις δεύτερες δόσεις όλων των εμβολίων προκειμένου να καλύψει με την πρώτη δόση περισσότερους πολίτες.

«Η προσέγγιση που ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης πραγματικά απέδωσε καρπούς» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Γκαγιάτρι Αμιρτάλινγκαμ, επιδημιολόγος και σύμβουλος της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England).

Αδημοσίευτη η μελέτη

Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε επιστημονικό έλεγχο, εξέτασε 175 άτομα ηλικίας 80-99 ετών, ορισμένα από τα οποία είχαν λάβει τη δεύτερη δόση με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων, πριν αρχίσει να εφαρμόζεται η βρετανική πολιτική της αναβολής.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η μέγιστη απόκριση αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer αυξάνεται σημαντικά στους ηλικιωμένους όταν αναβάλλεται για τη 12 εβδομάδα» δήλωσε η Χέλεν Πέρι του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη δεν επαρκεί για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα επίπεδα προστασίας έναντι του κοροναϊού, καθώς η απόκριση των Τα-κυττάρων ήταν μέγιστη όταν τηρείται το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η εταιρεία.

Στην τελευταία φάση για εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών

Οι BioNTEch και Pfizer ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα να εγκρίνουν άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου τους για εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών. Ο Σαχίν δήλωσε στο Spiegel πως η εταιρεία είναι “στα τελευταία στάδια πριν από την υποβολή” στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές του εμβολίου της για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

Η αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις με έξι εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό το εμβόλιο της BioNTech να λάβει έγκριση για χρήση στην ΕΕ από αυτή την ηλικιακή ομάδα ήδη από τον Ιούνιο. Δοκιμή που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου έδειξε πως το εμβόλιο των δύο εταιρειών κατά της COVID-19 είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε εφήβους.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που χορηγείται σε δύο δόσεις, έχει ήδη λάβει άδεια χρήσης για όσους είναι 16 ετών και άνω. Οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και πιο πιθανό να μολυνθούν χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τους την COVID-19 στους άλλους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments