Ελλάδα

Άρση lockdown: Αναλυτικός οδηγός για την επιστροφή στην κανονικότητα

Άρση lockdown: Αναλυτικός οδηγός για την επιστροφή στην κανονικότητα
Άρση lockdown: Ο οδικός χάρτης της μετά lockdown εποχής.
Άρση lockdown: Ο οδικός χάρτης της μετά lockdown εποχής.

Μετά από έξι μήνες lockdown ήρθε η στιγμή που πολλοί από τους περιορισμούς αποτελούν πλέον παρελθόν. Ήδη από εχθές καταργήθηκαν τα SMS και απελευθερώθηκαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες τις λεπτομέρειες τις λεπτομέρειες για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

«Στη νέα αυτή καθημερινότητα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Γιατί μπορεί πλέον να μην ισχύουν για παράδειγμα περιορισμοί στην κυκλοφορία, όμως υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία όλων μας, παραμένουν σε ισχύ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους τηρούμε με συνέπεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η Επιχείρηση «Ελευθερία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις λεπτομέρειες σχετικά με τις μετακινήσεις, την επαναλειτουργία των θερινών σινεμά, των συναυλιών και των μουσείων, καθώς και στην παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τις 00:30.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι για τις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις προς και από τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση ενός από τα παρακάτω:

 • Πιστοποιητικού εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση
 • Αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών
 • Rapid test 24 ωρών
 • Self-test 24ωρών
 • Βεβαίωση νόσησης που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Ο έλεγχος θα διενεργείται από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο σε όλη την επικράτεια από τον γενικό πληθυσμό.

Για την είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό, από σήμερα οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης. Υποχρέωση για πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή βεβαίωση νόσησης ισχύει και για ανήλικους από 5 ετών και πάνω.

Οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και εταιρείες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Παράλληλα, οι ταξιδιώτες υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα, βάσει υγειονομικού αλγόριθμου ο οποίος αξιολογεί τα προφίλ των επισκεπτών ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη κατανομή των τεστ βάσει ρίσκου.

Τα παραπάνω ισχύουν για τους ερχόμενους μέσω όλων των διεθνών αεροδρομίων, των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας και τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Ορμενίου σε 24ωρη βάση και Ευζώνων από τις 7 το πρωί έως το 11 το βράδυ.

Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου ισχύουν επιπρόσθετα οι εξής προϋποθέσεις:

 • Έλληνες πολίτες ,συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους,
 • Κάτοχοι άδειας παραμονής,
 • Κάτοχοι ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς,
 • Πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα,
 • Πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα

δύνανται να εισέρχονται στη χώρα και μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς είναι 400 άτομα ημερησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Τι ισχύει για θερινά σινεμά, συναυλίες και μουσεία

Από την Παρασκευή 21 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με:

 • Κενό χώρο (κενή θέση) ανά δύο καθήμενους και πληρότητα μέχρι 75%,
 • Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος,
 • Μη διεξαγωγή διαλείμματος κατά την προβολή,
 • Υποχρεωτική ταξιθεσία και
 • Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις και τις δεξιώσεις.

Από χθες, Παρασκευή 14 Μαΐου, επαναλειτουργούν και τα μουσεία με τους εξής κανόνες:

 • 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των παρευρισκόμενων
 • 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά και επισκέψεις ομάδων έως 8 ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, που αφορά σε συζύγους/συμβιούντες και τέκνα.

17 Μαΐου ανοίγουν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί – Τι ισχύει με τα self test

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Επανεκκινούν επίσης οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολλέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ), πάντα με τη διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Σημειώνεται επίσης ότι από τη Δευτέρα απαιτείται η διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες το χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί. Κρούσματα σήμερα 13/5

Επίσης, από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία 1 μαθητής ανά 1 εκπαιδευτή/καθηγητή).

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά σε 10 περιοχές που παρουσιάζουν έξαρση του ιού

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πώς στις παρακάτω περιοχές παρουσιάζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στις παρακάτω περιοχές και συστήνει στους κατοίκους και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων:

 • Κέρκυρα
 • Ορεστιάδα
 • Σκιάθος
 • Αγρίνιο
 • Μεσολόγγι
 • Ικαρία
 • Πάτμος
 • Νάξος
 • Κάρπαθος
 • Μυλοπόταμος Ρεθύμνου

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments