Ελλάδα

Lockdown τέλος: Στις 14 Μαΐου σταματούν τα SMS

Lockdown τέλος: Στις 14 Μαΐου σταματούν τα SMS
Lockdown τέλος: Από ότι φαίνεται η Επιτροπή Ειδικών εισηγείται την άρση του απαγορευτικού στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και μία σειρά άλλων αλλαγών.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των ειδικών, οι οποίοι αποφάσισαν να ανοίξουν τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις την Πέμπτη 14 Μαΐου.  Να θυμίσουμε πως σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας είχε αναφερθεί ο κ. Γεωργιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, πράσινο φως για διαπεριφερειακές μετακινήσεις από την Παρασκευή, 14 Μαΐου, έδωσαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Επίσης εισηγούνται από την ίδια ημερομηνία την παράταση της κυκλοφορίας μέχρι τις 12:30 και την κατάργηση των sms σε 13032 και 13033, γεγονός που συνεπάγεται την πλήρη απελευθέρωση στο εμπόριο με τέλος του click away και click in shop.

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Η συνεδρίαση των ειδικών συνεχίζεται, ενώ στις 18:00 θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων από τους υπουργούς Άκη Σκέρτσο και Βασίλη Κικίλια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί συμφώνησαν στην απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στις 14 Μαΐου.

Στην ηπειρωτική χώρα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς υποχρέωση για self test, αλλά με απλή σύσταση. Ωστόσο η μετακίνηση προς τα νησιά θα γίνεται με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή rapid test ή self test. Επίσης θα μπορούν να ταξιδέψουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες για αρχές Ιουνίου μετατίθεται το άνοιγμα των γυμναστηρίων.

Την Πέμπτη το άνοιγμα του Τουρισμού

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη. Ολα δείχνουν ότι οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και το άνοιγμα των γυμναστηρίων

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας κ. Βασιλακόπουλος, δήλωσε αρχικά: «Θα πρέπει να μην παρεξηγήσουμε το μήνυμα. Το ότι ανοίγουν δραστηριότητες δε σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία. Αν σταματήσουμε να προσέχουμε θα έχουμε πισωγυρίσματα και πολύ πιο αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας. Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, το βλέπουμε αυτό στα λύματα, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που μειώνονται. Βλέπουμε και πολλά κρούσματα, αλλά χθες έγιναν και τα περισσότερα τεστ που έχουν γίνει σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων που αναμένεται να ανακοινωθεί, ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, τόνισε πως «τα γυμναστήρια, κυρίως τα κλειστά, είναι χώρος υψηλής επικινδυνότητας. Κυρίως αυτά που έχουν και αερόβια άσκηση, γιατί όταν τρέχουμε κάνουμε μεγάλο αερισμό, έχουμε μεγάλη εκπνευστική ροή και πάνε πιο μακριά τα σταγονίδια. Για αυτό υπάρχει σκέψη να ανοίξουν για τους εμβολιασμένους, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης σε κλειστούς χώρους είναι πολύ πιο μεγάλος».

Σε ερώτηση για το αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να πετάξουν τις μάσκες, ο ίδιος είπε πως «υγειονομικά, όσοι είναι εμβολιασμένοι προφανώς και μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, και αν είναι όλοι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα και σε εσωτερικούς χώρους. Οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments