Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 18/5: Σε ύφεση η πανδημία

Κρούσματα σήμερα 18/5: Σε ύφεση η πανδημία
Κρούσματα σήμερα 18/5: Διανύουμε ήδη την μετά lockdown εποχή με τους ειδικούς να συνιστούν προσοχή σε ότι αφορά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Τα κρούσματα για σήμερα 18/5 αναμένεται να βγάλει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι χθες 17/5 καταγράφηκαν 1402 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 687 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε νέες 134 νέες λοιμώξεις. 

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στις υγειονομικές αρχές μετά την εμφάνιση της “αθηναϊκής” μετάλλαξης. Την ίδια ώρα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως ο στόχος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του μήνα είναι 5,6 εκατομμύρια. Κρούσματα σήμερα 18/5

Η αθηναϊκή μετάλλαξη

Ο λόγος που αποδόθηκε στην συγκεκριμένη μετάλλαξη ο όρος “Αθηναϊκή” είναι η σημαντική της διασπορά στην Αθήνα, καθώς σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία, τα κρούσματα μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας, είναι περισσότερα από ότι σε όλο μαζί τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό είναι που ανησυχεί.

Σχετικά με την επικινδυνότητα της μετάλλαξης αυτή, χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στου Υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε συγκεκριμένα ότι: “για αυτή την μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης, καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί γενετιστές, οι Επιδημιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη, που ας ελπίσουμε ότι είναι πολύ περιορισμένη”.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει τεθεί υπό μελέτη, “γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ότι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες”.

Ερωτηθείς αν καλύπτεται από τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν μολυνθεί, τα έχουν πάει καλά, παρόλο που οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας.

Σύμφωνα επίσης με δηλώσεις του Δημήτρη Θάνου, καθηγητή και πρόεδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, επικεφαλής στο δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης κορονοϊού, επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν είναι κάτι καινούργιο. Το στέλεχος λέγεται 1.1.318 και αυτή την στιγμή φαίνεται να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας όπου έχουν ταυτοποιηθεί περί τα 1000 διαφορετικά κρούσματα.

Οι παραδόσεις των εμβολίων

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε τις επόμενες παραδόσεις των εμβολίων.

Συγκεκριμένα:

  • Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
  • Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
  • Η Astrazeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο μετακύλισε μια ημερομηνία για τον Ιούνιο.

Μία δόση εμβολίου μετά από νόσηση

Ειδικότερα η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε δε σε μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, λέγοντας ότι τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες. «Η μελέτη έδειξε πως τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες στον οργανισμό και μειώνουν την επαναλοίμωξη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε δε ότι καλύπτονται από τα αντισώματα και μεταλλάξεις του ιού, ενώ μίλησε για ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα, όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου. Γαλλία

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ίδια μελέτη η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου προκάλεσε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση. «Αυτά τα αντισώματα ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθειες μεταλλάξεις», συμπλήρωσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει η σύσταση είναι μία δόση εμβολίου, ενώ όπως είπε τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν από την σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όχι στα γενικευμένα lockdown ναι στα τοπικά

O καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», συνέστησε προσοχή, καθώς όπως επεσήμανε η πανδημία δεν έχει τελειώσει. «Τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει. Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5. Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα προνόμια που εξετάζεται να δοθούν στους εμβολιασμένους, ανέφερε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί. «Το κυριότερο προνόμιο από τον εμβολιασμό δεν είναι μόνο η δική μας απελευθέρωση, αλλά η συνολική επίδραση του εμβολιασμού στην κοινωνία μας που θα δώσει την ελευθερία σε όλους. Όσο το ποσοστό ανοσίας είναι 20%, 30% και 40%, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους κλειστούς χώρους», υπογράμμισε.

Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι το ποσοστό ανοσίας που θα έχουμε αποκτήσει μέχρι το φθινόπωρο και η ελάττωση του Rt, θα μας επιτρέψουν να πάμε κινηματογράφο ή θέατρο σε κλειστούς χώρους. «Αν είμαστε εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις όλοι, θα μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά».

Ερωτηθείς σχετικά με τα κορωνοπάρτι και τα φαινόμενα συγχρωτισμού, σημείωσε ότι το διαχειριστικό όπλο της πανδημίας είναι τα τοπικά lockdown. «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δεν θα χρειαστούν. Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται».

Από σήμερα η αύξηση των κρουσμάτων

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, ότι απορροφήθηκε πλήρως η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρήθηκε μετά το Πάσχα.

«Από χθες και ουσιαστικά από σήμερα περιμένουμε να δούμε μια αυξητική τάση», σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν αποκλείεται να δούμε 2.500 κρούσματα ημερησίως. «Με δεδομένο τον ρυθμό εμβολιασμού θα μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση στις αρχές Ιουνίου», εξέφρασε σημειώνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγουμε, για αυτό θα πρέπει να προσέξουμε.

Σε ότι αφορά την επιδημιολογική καμπύλη «Αν η χώρα έθετε ως στόχο τη μείωση της διασποράς αρχικά και με τη βελτίωση του καιρού να επιχειρούσαμε στη συνέχεια τα ανοίγματα μετά τις 15 Μαΐου, τότε η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική», όπως σημειώνει. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο τρίτο κύμα της πανδημίας, με υψηλό ιικό φορτίο και μεγάλη επιβάρυνση στα νοσοκομεία, κατάσταση που δεν επιδέχεται επιπλέον πίεση.

“Τον Νοέμβριο που προσπαθούσαμε να σταματήσουμε το κύμα και κλείναμε τα πάντα εκτός από τα σχολεία δεν κάναμε τίποτα. Μόλις κλείσαμε τα σχολεία επιπεδώθηκε η καμπύλη. Και τώρα λοιπόν για να ανοίξουμε στις 10 Μαϊου τα σχολεία, δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε με όσο το δυνατόν χαμηλότερη διασπορά στην κοινότητα; Ώστε αυτός ο πολλαπλασιαστής των σχολείων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος; Προφανώς θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει”, λέει ο Καθηγητής κ. Σαρηγιάννης.

Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», και είπε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι μεταδοτικοί σε μικρό βαθμό και συνεπώς όσο βρίσκεται υψηλά η συχνότητα της νόσου με πολλά κρούσματα, πρέπει οι πάντες να φορούν μάσκα. Ωστόσο σε μια μάζωξη, όπως ανέφερε, όπου άπαντες είναι εμβολιασμένοι, θα μπορούσε να γίνει συζήτηση να αφαιρείται η μάσκα.

Ερωτηθείς για τα προνόμια εμβολιασμένων, ο καθηγητής τόνισε ότι έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αλλά δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Όπως προσέθεσε, η σκέψη είναι να μην έχει ο εμβολιασμένος παραπάνω δικαιώματα, αλλά όπου χρειάζεται rapid test να μην το κάνει. Όπως τόνισε, η σκέψη αυτή έχει την έννοια του δικαίου καθώς όλοι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments