Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 21/5: Σε ύφεση η πανδημία στην χώρα

Κρούσματα σήμερα 21/5: Σε ύφεση η πανδημία στην χώρα
Κρούσματα σήμερα 21/5: Από ότι όλα δείχνουν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται με την αύξηση των πληθυσμών στον γενικό πληθυσμό.

Τα κρούσματα για σήμερα 21/5 πρόκειται να ανακοινωθούν σε λίγη ώρα από τον ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη καταγράφηκαν 1918 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 990  εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 142 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη καταγράφηκαν 2293 νέα κρούσματα.

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι τα κρούσματα πρόκειται να μειωθούν στα μέσα Ιουνίου. Παρόλα αυτά συνιστούν προσοχή ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά. Κρούσματα σήμερα 21/5

Δυστυχώς θα υπάρξει τέταρτο κύμα κορωνοϊού

«Δυστυχώς θα υπάρξει τέταρτο κύμα. Κανείς δεν είναι ασφαλής, σε κανένα μέρος του κόσμου. Εάν η Ελλάδα αποκοιμηθεί, θα έχει μεγάλο πρόβλημα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική», είπε. Σημείωσε πάντως ότι με κοινωνική ευθύνη όλων μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης αυτό το καλοκαίρι με τα εμβόλια που υπάρχουν. «Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξει ούτε τον χειμώνα», είπε και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια είναι θαυμαστά αλλά δεν είναι θαυματουργά.

Εξάλλου, για τις μεταλλάξεις τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τα νέα στελέχη του ιού να είναι πιο ισχυρά. «Σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου«, είπε. Επέμεινε στο ότι χωρίς μέτρα όλα γίνονται δυσκολότερα, ενώ δήλωσε ότι μπορεί να πληρώσουμε τη χαλάρωση των μέτρων.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τα αντισώματα, τόνισε ότι όσοι νόσησαν τα διατηρούν και μετά από 8 με 10 μήνες, ενώ αυτοί που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μην αναπτύξουν καλή ανοσία.

«Είναι πολλά και τα θετικά. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Θα έρθουν κι άλλες επιδημίες. Το καλοκαίρι θα είναι υποφερτό. Ίσως τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε το τέλος της πανδημίας. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε και πρώτα τα εμβόλια. Όλος ο κόσμος έγινε ένα τεράστιο εμβολιαστικό εργαστήριο, έχουν γίνει 1 δισ. εμβολιασμοί» σημείωσε. Ο κ. Παυλάκης σχολίασε και το μεγάλο ποσοστό των νέων που εμβολιάστηκαν: «Οι νέοι όταν τους βάζεις στο παιχνίδι, δείχνουν την αξία τους. Πολύ σημαντικό να μπουν στο παιχνίδι». Γιώργος Παυλάκης.

Έρχονται οι εμβολιασμοί νέων και εφήβων

Σήμερα, προέκυψε ωστόσο και μια ακόμη νέα εξέλιξη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι σχεδιάζονται ήδη οι εμβολιασμοί και για άτομα κάτω των 18 ετών.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».

Ανοίγουν τα ραντεβού για τους 40-44

Αυξάνεται η δυναμική των εμβολιασμών κατά της covid-19 και η κορύφωσή της αναμένεται τον Ιούνιο. Σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34 για όλα τα εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Ελλάδα κορωνοϊός

Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 20%.

Δεν είναι καλή επιλογή το AstraZeneca για τους κάτω των 50

Αφού έχουμε επιλογή για άλλα εμβόλια, θα έλεγα ότι το ΑΖ δεν είναι καλή επιλογή», σημείωσε ο καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας, Γιάννης Ιωαννίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, «Κοινωνίας Ώρα Mega».

«Υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca» πρόσθεσε, εξ αφορμής των τριών περιστατικών θρόμβωσης στην Κρήτη μετά από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο προϊόν. «Αυτός είναι ο λόγος που εξέφρασε επιφυλάξεις για την χρήση του σε άτομα που δεν είναι μεγάλης ηλικίας. Με βάση τα δεδομένα από την Νορβηγία, ο κίνδυνος θανάτου είναι μια στις 43.000 και ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης 1 στις 23.000. Οπότε πρέπει να συγκριθεί αυτό με τι ωφέλεια θα έχει κάποιος από το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) δεν είναι πολύ καλή ιδέα για άτομα κάτω από 50 ετών. Αφού έχουμε επιλογή για άλλα εμβόλια, θα έλεγα ότι το ΑΖ δεν είναι καλή επιλογή. Και όσο μικρότερο το άτομο, γίνεται μάλλον χειρότερη επιλογή» σημειώνει σχετικά.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματική η παρτίδα των συγκεκριμένων εμβολίων στην Κρήτη. «Τρία περιστατικά είναι πολύ λίγα, αλλά το κάθε ένα από αυτά έχει τεράστια σημασία για αυτόν που τα παθαίνει» λέει και προσθέτει: «Όλα αυτά τα εμβόλια έχουν επείγουσα αδειοδότηση. Δεν έχουν πλήρη άδεια. Ακόμα μαθαίνουμε σχετικά με τις παρενέργειές τους».

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη

Συνεχίζει να κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη στη χώρα, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.064 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 09 Απριλίου έως 09 Μαΐου 2021. Από τον έλεγχο των 1.064 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 755 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 233 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI). Εκ των 755 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 751 αφορούν στο Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01) και 4 αφορούν στο στέλεχος B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02), ενώ τα 233 δείγματα με στελέχη VUI αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K). svg%3E

Επιπλέον αναδείχθηκαν 2 δείγματα με το στέλεχος C.36 (στέλεχος υπό παρακολούθησηVariant Under Monitoring) και 1 δείγμα με το στέλεχος B.1.1.451. Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 12.874 δείγματα από εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι το Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 61,39%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 6,44% και το B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,57%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments