Κόσμος

Γερμανία debate: H τηλεμαχία των υποψήφιων Καγκελάριων

Γερμανία debate: H τηλεμαχία των υποψήφιων Καγκελάριων
Γερμανία debate: Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η πρώτη τηλεμαχία των υποψήφιων για την Καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Γερμανία debate: Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η πρώτη τηλεμαχία των υποψήφιων για την Καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη έγινε το πρώτο debate στην Γερμανία μεταξύ των τριών υποψηφίων για την Καγκελαρία. Έτσι ο Άρμιν Λάσετ, η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Όλαφ Σολτς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με την ΕΕ, την αύξηση των αμυντικών κονδυλίων και πολλά ακόμη.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση είχαν την Πέμπτη οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ, ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ, η πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ και ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «Φόρουμ-Ευρώπη» της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας WDR. Ο Λάσετ δεν βρισκόταν στο πλατό, αλλά συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, αναλύοντας τις απόψεις του από το κρατίδιό του, στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

Γερμανία debate

Για το μεταναστευτικό

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό στην Ευρώπη, η Αναλένα είπε τα εξής: «Μια ελεύθερη Ευρώπη φυσικά και χρειάζεται ασφαλή εξωτερικά σύνορα. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό καθήκον και όχι κάτι που θα κάνουν μόνα τους μεμονωμένα κράτη μέλη». Πρόσθεσε επίσης ότι η Frontex «δεν πρέπει απλώς να φυλάει τα σύνορα αλλά και να σώζει ζωές ανθρώπων που κινδυνεύουν».

Για τη χώρα μας, ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να έχουμε την βοήθεια και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών σε ότι το μεταναστευτικό: «Οι άλλες ευρωπαικές χώρες δεν πρέπει να αφήσουν μόνη της Ελλάδα να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο μεταναστευτικό».

Από την πλευρά του, ο Λάσετ υποστήριξε ότι, η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα των προσφύγων και χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή λύση ενώ ο Σολτς ζήτησε επίσης έναν δίκαιο μηχανισμό κατανομής των προσφύγων εντός της ΕΕ. Kαι οι τρεις πάντως συμφώνησαν ότι η Γερμανία θα πρέπει να έχει σαφή φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς και να προσδοκά στενή ευρωατλαντική συνεργασία με τον 46ο Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σχετικά με την αύξηση των αμυτικών δαπανών

Σε ότι αφορά την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ που έχει το ΝΑΤΟ για τις χώρες-μέλη του που δεν ικανοποιείται ακόμη από τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στο 1,5% του ΑΕΠ, η πράσινη υποψήφια καγκελάριος Μπέρμποκ χαρακτήρισε «ανόητη» την προσήλωση στον συγκεκριμένο στόχο.

Για τον μερκελικό – Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ, η απόφαση του ΝΑΤΟ με τη συμφωνία της Γερμανίας «παραμένει στόχος και για την επόμενη κυβέρνηση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σοσιαλδημοκράτης, Όλαφ Σολτς, ο οποίος θεωρεί ότι το Βερολίνο σε καλό δρόμο για να υλοποιήσει τον νατοϊκό στόχο.

Σχετικά με την διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ

Και οι τρεις υποψήφιοι για την Καγκελαρία σχολίασαν την ομοφωνία των αποφάσεων στην ΕΕ. Η Αναλένα Μπέρμποκ υποστήριξε ένθερμα τις «αποφάσεις πλειοψηφίας παντού» ακόμα και με αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο Σολτς υποστήριξε τις αποφάσεις πλειοψηφίας, ώστε «να μιλάμε με μία φωνή στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών». Για τον Λάσετ, η κατάργηση της ομοφωνίας πρέπει να εφαρμοστεί κυρίως στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments