Διεθνή

Ισπανία: Η κυβέρνηση ανησυχεί για την αύξηση των γυναικοκτονιών

Ισπανία: Η κυβέρνηση ανησυχεί για την αύξηση των γυναικοκτονιών
Ισπανία: Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν πέντε γυναικοκτονίες, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 14 για τη φετινή χρονιά.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις γυναικοκτονίες στην Ισπανία, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη» την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ύστερα από τον θάνατο που βρήκαν πέντε γυναίκες την προηγούμενη εβδομάδα από τους συντρόφους τους ή πρώην συντρόφους τους.

Μέχρι στιγμής, οι γυναικοκτονίες στην Ισπανία έφτασαν τους 14 για φέτος, ενώ από το 2003 που ξεκίνησε η επίσημη καταμέτρηση των θυμάτων της macho κουλτούρας οι δολοφονίες γυναικών έφτασαν τους 1.092 συνολικά.

Ανάμεσα στις τελευταίες πέντε δολοφονίες της περασμένης εβδομάδας ήταν και μία 42χρονη γυναίκα από την Βαρκελώνη, η οποία μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της, με τον τελευταίο να αυτοκτονεί στη συνέχεια. Επιπλέον, μία έγκυος από το Μαρόκο δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία για να ομολογήσει το έγκλημά του.

«Είναι μια σκληρή πραγματικότητα, μια απαράδεκτη πραγματικότητα», είπε ο Σάντσεζ, καταγγέλλοντας την αγριότητα των πέντε γυναικοκτονιών. «Η Ισπανία δυστυχώς υφίσταται μία μάστιγα μισογυνισμού, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν άνδρες που σκοτώνουν γυναίκες, επειδή είναι γυναίκες».

«Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά, ενώ μέρα με τη μέρα συμβαίνουν αυτές οι δολοφονίες, δεν πρέπει να νιώθουμε αδιαφορία για πόνο και φόβο που αισθάνονται χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Guardian, η αύξηση των γυναικοκτονιών αποδίδεται στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, όταν η Ισπανία βγήκε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 9 Μαΐου.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σωματικής βίας από ένα κακοποιητικό σύντροφο όταν προσπαθούν να φύγουν και αυτό συμβαίνει πιθανότατα πιο συχνά τώρα που έχουν αρθεί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Οι Ισπανοί πολιτικοί έχουν παρουσιάσει προγράμματα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας από το 1997, όταν η 60χρονη Ana Orantes ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της, ο οποίος την έριξε από το μπαλκόνι και ύστερα κάηκε μέχρι θανάτου από τον πρώην σύζυγό της, αν και νωρίτερα είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί στις αρχές για τη βίαιη συμπεριφορά του.

Το 2004 το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον πρώτο νόμο της Ευρώπης για την καταστολή της βίας λόγω φύλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments