Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Μία δόση για όσους έχουν νοσήσει

Εμβολιασμοί: Μία δόση για όσους έχουν νοσήσει
Εμβολιασμοί: Η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, όπως ορίστηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας να συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς, χθες οι εμβολιασμοί συνολικά από την πρώτη μέρα ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια, ενώ μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να κερδηθεί το στοίχημα των 5.600.000 εμβολιασμών, όπως είχε εκτιμήσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως από τις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 35 έως 39 ετών, στους οποίους θα είναι διαθέσιμα και τα τέσσερα εμβόλια.

Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μίλησαν τόσο ο Μάριος Θεμιστοκλέους όσο και η Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε την τροποποίηση της σύστασης εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, για όσους έχουν νοσήσει.

Όπως δήλωσε η ίδια, το πρώτο σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που νόσησαν περιείχε μετά τη νόσηση, δύο δόσεις εμβολιασμού, οι οποίες θα χορηγούντο κατά προτίμηση μετά από το τρίμηνο αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία. Επομένως, το μέχρι τώρα σχήμα περιλάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού.

Κρούσματα σήμερα 7/5

Βασιζόμενη σε μελέτες του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού, οι οποίες έδειξαν ότι  η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κύριων αντιγονικών στόχων του ιού, ήταν μεγάλης διάρκειας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να τροποποιήσει το εμβολιαστικό σχήμα, το οποίο πλέον θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου.

«Η μία δόση εμβολίου παγιώνεται ως ικανή για προστασία, δεδομένου ότι η αντισωματική απάντηση που δίνεται με αυτή τη μία δόση εμβολίου, έχει το χαρακτήρα, όπως λέμε, της επαναληπτικής δόσης που βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς, με μία κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και υπογράμμισε πώς η μονή δόση του εμβολίου θα δοθεί μέσα σε 6 έως 12 μήνες μετά τη νόσηση.

Κορωνοϊός: Τι θα ισχύει για τα ραντεβού εμβολιασμών για όσους έχουν νοσήσει

Μετά την Μαρία Θεοδωρίδου, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε τι ισχύει για τα ραντεβού για όσους έχουν νοσήσει, το οποίο πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τρίτη.

Εάν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο.

Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την επόμενη Τρίτη, η Τρίτη είναι η ημερομηνία που θα εφαρμόσουμε αυτά, τότε θα ακυρώσουμε αυτόματα το ραντεβού και ο πολίτης θα μπορεί θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.

Επιπλέον, ο κ Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ένα sms θα σταλεί ακριβώς στους έξι μήνες, έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Αν ο πολίτης νοσήσει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού, θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη του δόση, στο διάστημα έξι με δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της διάγνωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments