Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 01/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 01/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 01/06: Οι εμβολιασμοί προχωρούν, ενώ καθημερινά τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι τείνουν να μειώνονται.

Τα κρούσματα για σήμερα 01/06 αναμένεται να εκδοθούν από τον ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα τα κρούσματα έφτασαν τα 1007, εκ των οποίων τα 513 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 107 νέες λοιμώξεις. 

Οι εμβολιασμοί σε όλες τις ηλικίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, όμως υπάρχει ένα κενό στις ηλικίες από 65 και πάνω. Ακόμη, μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ έχει αρχίσει να συζητείται ο εμβολιασμός των εφήβων. Κρούσματα σήμερα 01/06

Υπό εξέταση ο εμβολιασμός των παιδιών

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών παραμένει ένα ανοιχτό θέμα για την επιτροπή.

Ωστόσο η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι «η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά». Όπως τόνισε εμφατικά, ο εμβολιασμός παιδιών ακόμα κι αν αποφασιστεί και όποτε αποφασιστεί «δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα». Εφόσον αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών, προσέθεσε καθώς ανέφερε ότι η κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις όσον αφορά το ζήτημα αυτό, μετά την θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για τα εμβόλια mRNA σε παιδιά 12-15 ετών, πριν από τρεις ημέρες.

Αναφερόμενη στους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψη του προκειμένου να εμβολιάσει τα παιδιά, είπε ότι είναι, η νόσος -η οποία είναι ήπια για τα παιδιά- η διασπορά του ιού και πόσο συμβάλουν τα παιδιά σε αυτή, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό, η ασφάλεια τού εμβολίου και η αποδοχή που έχει ο εμβολιασμός στους γονείς, καθώς μόνο με τη δική τους συναίνεση θα μπορεί να γίνεται το εμβόλιο στα παιδιά τους.

Η έγκριση της ΕΜΑ για εμβολιασμό εφήβων με Pfizer

Ο EMA από τις 28 Απριλίου ξεκίνησε να δίνει άδεια για τη χορήγηση εμβολίου Pfizer/Biontech σε παιδιά ηλικίας12 έως 15 ετών. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του EMA, Μάρκο Καβαλέρι, που εξέτασε το εμβόλιο, δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή είχε λάβει τα απαραίτητα δεδομένα για να εγκρίνει το εμβόλιο για νεότερους εφήβους και διαπίστωσε ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι του COVID-19. Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που παίρνει το «πράσινο φως» για τα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ευρώπη ακολουθεί τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες ενέκριναν το εμβόλιο για νέους εφήβους στις αρχές του μήνα. Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε έκτοτε από τις Πολιτείες να έχουν άμεσα διαθέσιμες δόσεις εμβολίων για να βοηθήσουν τα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία και τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις με ασφάλεια.

Ετσι Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν πότε θα χορηγήσουν το εμβόλιο της Pfizer σε αυτές τις ηλικίες. «Έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο Comirnaty (των Pfizer/Biontech) κατά της Covid-19, είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι, σημειώνοντας ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει αν και πότε θα χορηγήσει το εν λόγω εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες.

Τείχος ανοσίας στην Ελλάδα περί τα μέσα του καλοκαιριού

Αισιόδοξος για την πορεία του εμβολιασμού και κατ’ επέκταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας εμφανίστηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, λέγοντας πως δεν αποκλείεται περί τα μέσα του καλοκαιριού να έχει χτιστεί στη χώρα μας ένα τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, οι εμβολιασμοί μπορεί να αυξηθούν αλλά πρόκειται για θέμα τεχνικό που σχετίζεται από τις διαθέσιμες δόσεις αλλά και τον αριθμό των εμβολιασμών. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στην απαλλαγή της μάσκας καθώς είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αυτοπροστασίας που δεν περιορίζει σημαντικά.

«Σιγά – σιγά θα γίνει και αυτό», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι θα εκδοθούν οδηγίες όταν έρθει η ώρα για τη μη χρήση μάσκας μεταξύ των εμβολιασμένων και στους εξωτερικούς χώρους.

Για τις παρενέργειες από εμβολιασμούς σχολίασε ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει θνησιμότητα και νοσηρότητα και δεν βοηθάει να συνδέονται αυτομάτως θάνατοι με τους εμβολιασμούς. Εξήγησε ότι στη χώρα μας γίνονται καθημερινά 100.000 εμβολιασμοί και πεθαίνουν από διάφορες αιτίες 300 άνθρωποι. «Κάποιος θα πάθε έμφραγμα έτσι κι αλλιώς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας

Ο Χαράλαμπος Γώγος, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Αλλά και στο κατά πόσο θα πρέπει να μας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις, στο αν αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού να επιβαρύνει τη χώρα επιδημιολογικά, αλλά και στο πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες και να απολαύσουμε την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση.

Την ανάγκη οι άνω των 65 να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. «Έχουμε έναν δύσκολο και μεταδοτικό ιό», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι το θέμα του τέταρτου κύματος της πανδημίας δεν χρειάζεται να μας απασχολεί ακόμα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, έχουμε καλούς αριθμούς στα κρούσματα και στις εισαγωγές, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η καμπύλη πέφτει πιο γρήγορα.

«Να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι για να εμβολιαστούμε», είπε στον Σκάι, και συμπλήρωσε πως και αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να φοράμε μάσκες, να τηρούμε τις αποστάσεις και να βρισκόμαστε σε κλειστές παρέες. «Είναι μια ευαίσθητη περίοδος, από αυτή θα εξαρτηθεί ο χειμώνας», τόνισε ο κ. Γώγος.

Για τις μάσκες

Σχετικά με το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, είπε ότι κάποια στιγμή αν έχουμε σε μεγάλο ποσοστό ανοσία μπορεί να πετάξουμε τη μάσκα σε ασφαλείς χώρους. Αντίθετα σε κλειστούς χώρους, ποτέ δεν θα έχουμε το 100% της ανοσίας και θα πρέπει να φοράμε μάσκα.

«Καλό είναι να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας», ειδικά σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία, σημείωσε. Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, ο καθηγητής, ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer, παρέχει υψηλή αποτελεσματικότητα και ικανοποιητική ασφάλεια.

Για το αν θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είπε ότι «αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την πανδημία, πράγμα δύσκολο, μπορούμε να το δούμε αργότερα, αν δεν γίνει αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Η Ελλάδα θα προμηθευτεί μονοκλωνικά αντισώματα μόλις λάβουν ευρωπαϊκή άδεια

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ο αναπληρωτής υπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης απέρριψε τις επικρίσεις του βουλευτή περί «αδράνειας της κυβέρνησης στην χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων» αποσαφηνίζοντας πως «άλλο πράγμα είναι η άδεια επείγουσας χρήσης που έχουν λάβει και άλλο η άδεια κυκλοφορίας τους». Στην Ευρώπη, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «η θεραπεία είναι υπό εκτίμηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Υπάρχει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία όμως και αυτή δεν είναι άδεια κυκλοφορίας».

Στις ΗΠΑ, το σύστημα αδειοδότησης είναι διαφορετικό σε σχέση με την Ευρώπη, σημείωσε ο αν. υπουργός. «Στις ΗΠΑ, ένα θέμα που έχει εγερθεί τους τελευταίους μήνες, είναι η αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού» παρατήρησε, και πρόσθεσε πως «συγκεκριμένα σχήματα που είχαν λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ, αποσύρθηκαν γιατί δεν ήταν αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις».

Σε κάθε περίπτωση, για να χορηγηθούν με επιτυχία τα φάρμακα αυτά σε μία θεραπεία, «θα πρέπει να δίνονται μετά από ταυτοποίηση του στελέχους και σε σύντομο διάστημα, αντιθέτως η λήψη τους σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να είναι επικίνδυνη, όπως έχουν δείξει μελέτες». Στην Γερμανία, είπε, «δίνονται σε συγκεκριμένες μόνο πληθυσμιακές ομάδες που έχουν υποκείμενο νόσημα. Η θεραπεία αυτή δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν αφορά αυτούς που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά αυτούς που πιθανόν θα την χρειαστούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments