Πολιτική

Μανώλης Κεφαλογιάννης στο pagenews.gr: «Η Τουρκία του σήμερα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ»

Μανώλης Κεφαλογιάννης στο pagenews.gr: «Η Τουρκία του σήμερα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ»
Μανώλης Κεφαλογιάννης στο pagenews.gr: Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης μίλησε στο pagenews,gr και τη Σοφία Χύτου για μια σειρά θεμάτων όπως τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και την συμπεριφορά που διατηρεί η Τουρκία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην πανδημία του κορωνοϊού αλλά και το πράσινο πιστοποιητικό που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Η Ελλάδα «έκλεισε» αισίως 40 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια κατά την άποψή σας ήταν τα οφέλη και πως βλέπετε το μέλλον της Ελλάδας σε αυτή;

40 χρόνια μετά, πρέπει να έχεις πρόβλημα ιδεολογικής αγκύλωσης για να μην δεις ότι το ισοζύγιο της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πράγματι πολύ θετικό. 40 χρόνια μετά, δεν μπορείς να μην μνημονεύσεις τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που οραματίστηκε και επέμεινε κόντρα στο λαϊκισμό της εποχής του που κραύγαζε τα γνωστά συνθήματα περί συνδικάτων για την ένταξη της χώρας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Μία κορυφαία πολιτική και στρατηγική επιλογή. Στη χώρα μας αυτά τα σαράντα χρόνια εισρεύσαν κοινοτικά κονδύλια που άλλαξαν τη μορφή της. Όλοι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που απλούστευσαν τη ζωή μας και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό το χρόνο μετακίνησης των πολιτών της χώρας μας με ασφάλεια έγινα πραγματικότητα με κοινοτικά κονδύλια. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα όλα αυτά τα χρόνια βοηθούν αποφασιστικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Αλλά πέρα από το οφθαλμοφανές οικονομικό όφελος, το σημαντικότερο όφελος από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολιτικό. Απλά φανταστείτε σε αυτή τη συγκυρία των συνεχών προκλήσεων και μονομερών ενεργειών της Τουρκίας που έχουν καταδικαστεί απερίφραστα από την ΕΕ, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τουρκία εντός.

Και αυτό αποτελεί μία ιστορική δικαίωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που τόνιζε από τότε ότι ακόμα και από τα πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από την ένταξη πιο σημαντικά είναι τα πολιτικά οφέλη.

Η Ελλάδα θα λάβει από την ΕΕ ένα μεγάλο χρηματοδοτικό «πακέτο» από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις και έργα. Πιστεύετε ότι η χώρα μας και η κυβέρνηση «θα κερδίσουν το στοίχημα» ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν σωστά;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Η χώρα μας πρέπει να «κερδίσει το στοίχημα» της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από τα κοινοτικά προγράμματα για την περίοδο 2021-2027 που θα είναι συνολικά περίπου 72 δις ευρώ. Ένα πολύ σημαντικό ποσό που η ορθή αξιοποίησή του θα αλλάξει τη μορφή της χώρας μας. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι η ώρα η Ελλάδα πρέπει να  αφήσει πίσω παθογένειες και αγκυλώσεις πάσης φύσεως και να κάνει ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα μπροστά στη νέα εποχή. Να κάνει όπως λέει και ο ποιητής «ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά». Με γεμίζει με αισιοδοξία και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε τόσο ο έγκαιρος και προς τη σωστή κατεύθυνση σχεδιασμός της κυβέρνησης καθώς η χώρα μας είναι από τις πρώτες που έστειλαν προς έγκριση στις Βρυξέλλες το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο όσο και η αδιάλειπτη πορεία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα, μία πορεία μεταρρυθμίσεων που δεν την ανέτρεψε ούτε η πανδημία του κορωνοιού.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα αλλά και η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θεωρείτε ότι θα φέρει εξελίξεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά;

Η χώρα μας πρεσβεύει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Πιστεύει στην ανάγκη ύπαρξης του διπλωματικού διαλόγου. Ενός διαλόγου που θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Ένας διπλωματικός διάλογος, όχι υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Και η επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς με την Τουρκία, της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει με μονομερείς επιθετικές ενέργειες, με απειλές, με επικλήσεις casus belli, με πολιτικές στρατιωτικής ισχύος. Μπορεί να γίνει μόνο υπό το καθεστώς της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτό θα πρέπει επιτέλους να το αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Με την εχθρική ρητορική που ακολουθεί η Τουρκία και τις μονομερείς ενέργειες υπάρχει ενδεχόμενο κάποια στιγμή να ενταχθεί και να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η σημερινή Τουρκία του Ερντογάν, με απόλυτη ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας, όχι απλά απέχει από μία ευνομούμενη δυτική δημοκρατία αλλά δυστυχώς για την τουρκική κοινωνία διολισθαίνει διαρκώς σε ένα ιδιότυπο ισλαμικό καθεστώς. Η σημερινή Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης. Πριν λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήσαμε την Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μία Έκθεση στην οποία κυριαρχούσαν οι οπισθοχωρήσεις της Τουρκίας. Οι οπισθοδρομήσεις σε όλα τα επίπεδα. Στη σημερινή Τουρκία επικρατεί ο αναθεωρητισμός, ο μεγαλοιδεατισμός και ο νεοοθωμανισμός. Στη σημερινή Τουρκία επικρατεί η αναβίωση του Ισλάμ από το Ουζμπεκιστάν έως την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Η «απελευθέρωση» του τεμένους Αλ Ακτσά στην Ιερουσαλήμ. Η Αγιά Σοφιά, ο εμβληματικός ναός της Ορθοδοξία, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μετατρέπεται σε τζαμί. Και ο Τούρκος πρόεδρος φαντασιώνεται τον εαυτό του σαν των ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων.

Στην Τουρκία του σήμερα οπισθοχωρεί η Δημοκρατία. Το Κράτος Δικαίου. Τα ανθρώπινα και τα ατομικά δικαιώματα. Οι θρησκευτικές ελευθερίες. Κυριαρχούν οι διώξεις και οι συλλήψεις των αντίθετων φωνών. Που χαρακτηρίζονται συλλήβδην τρομοκράτες. Αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πόσο δε μάλλον μία χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Που δεν σέβεται τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Που την παραβιάζει κατάφωρα. Τελευταίο δείγμα, το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο που οριοθετεί ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας απεμπολώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κρήτης, του Καστελόριζου και των Δωδεκανήσων όπως σαφώς ορίζονται στο Άρθρο 121 του Δίκαιου της Θάλασσας που ρητά δηλώνει ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή έχουν τα ίδια δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές.

Η Τουρκία του σήμερα δεν σέβεται τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επανένωση της Κύπρου. Τορπίλισε την πρόσφατη πενταμερή στη Γενεύη με την αρνητική της στάση και τη θέση της για τη δημιουργία δύο κρατών. Την ουσιαστική δηλαδή διχοτόμηση της Κύπρου. Μία θέση εκ διαμέτρου αντίθετη με τη μόνη αποδεκτή από ΟΗΕ και ΕΕ της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Η Τουρκία του σήμερα δεν σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες.

Η Τουρκία του σήμερα αποσύρει την υπογραφή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αποτροπή της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Αμφισβητεί ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάννης. Σε κάθε ευκαιρία ονομάζει τη μειονότητα «τουρκική». Ενώ στη Συνθήκη της Λωζάννης, μία διεθνής συνθήκη που φέρει την υπογραφή πλειάδας χωρών, αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική και η μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Δηλώνει ότι μπορεί να καταργήσει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα τη Συνθήκη του Μοντρέ. Μία επίσης διεθνή συνθήκη, που καθορίζει το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Οι δύο Διεθνείς Συνθήκες έγιναν ευρωπαϊκά κείμενα, έχουν καταστεί πλέον κοινοτικό κεκτημένο, μετά από πρωτοβουλίες που είχα πάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2017 μαζί με τους ευρωβουλευτές Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρο τότε της Επιτροπής Εξωτερικών και τη Ρενάτα Ζόμερ εισηγήτρια της Έκθεσης Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είχαμε καταθέσει τροπολογία για τη Συνθήκη της Λωζάννης η οποία είχε γίνει αποδεκτή από μία ευρύτατη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ενώ στη τελευταία Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το Μάιο έγινε, επίσης δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία μία αντίστοιχη τροπολογία για τη Συνθήκη του Μοντρέ. Και θέλω με την ευκαιρία που μου δίνετε να ευχαριστήσω και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγάλη πολιτική μας οικογένεια που αποδέχθηκε τις  τροπολογίες και τις στήριξε ένθερμα όπως και όλους τους Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου που τις στήριξαν και οι ίδιοι και στις πολιτικές οικογένειες που ανήκει ο καθένας.

Η Τουρκία παραμένει μία χώρα που δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της. Που δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σας θυμίζω τα λόγια του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ενός διαχρονικού φίλου της Ελλάδας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πριν λίγες ημέρες:

«Όταν μιλάμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, μιλάμε για τα συμφέροντα της Ευρώπης.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος και μέλος του ΝΑΤΟ, όμως υπάρχει μία τεράστια λίστα προβλημάτων με τον Ερντογάν και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Πρόσφατα παρουσιάστηκε το πράσινο πιστοποιητικό στην Ελλάδα, το οποίο δέχθηκε με μεγάλη «θέρμη» η ΕΕ. Κατά τη γνώμη σας η παραπάνω εξέλιξη θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και της οικονομίας των κρατών-μελών;

Το πράσινο πιστοποιητικό είναι μία πολύ σωστή πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού  που έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου. Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ που θα επιτρέπει στα κράτη –μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε πραγματικά ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος που αποτελεί μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση για το πράσινο πιστοποιητικό που ήδη εκδίδεται στη χώρα μας θα αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που θα προσφέρει ταχεία λωρίδα για τους ταξιδιώτες. Και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας είναι πολύ σημαντικό για τον Τουρισμό μας και κατ΄επέκταση για την Οικονομία μας να αποκατασταθεί η ελευθερία της κίνησης των πολιτών.

Τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση φέτος είναι καταρχήν αισιόδοξα από τους φορείς του κλάδου έστω και αν έχει περιοριστεί το εύρος της τουριστικής περιόδου.

Ο τομέας του Τουρισμού χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους την περίοδο της πανδημίας και πρέπει να κάνει γρήγορα βήματα προς την κανονικότητα καθώς αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Και η έγκριση που πήρε η χώρα από την Κομισιόν για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου ύψους 420 εκ ευρώ που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα επανεκκίνησης.

Η πανδημία του κορωνοϊού εκτιμάται ότι ίσως επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών και να δούμε και άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας;

Η Ενωμένη Ευρώπη στήθηκε πάνω στα ερείπια δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Και πράγματι μας προσέφερε μερικά πολύ σημαντικά αγαθά. 70 χρόνια Ειρήνης, Δημοκρατίας, Ασφάλειας και Σταθερότητας. Ίσως εμείς σήμερα να τα θεωρούμε αυτονόητα, αλλά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με τα εκατομμύρια αθώα θύματα οι «γενιές των δύο πολέμων» τα έβλεπαν ως πολύτιμα δώρα.

Που είμαστε όμως σήμερα; Η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας. Και την ίδια ώρα ένας πολιτικός νάνος. Και αν δεν εξελιχθεί με γοργά βήματα, αν δεν προχωρήσει μπροστά προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα κινδυνεύσει η ίδια η συνοχή της.

Η κοινή εξωτερική πολιτική, η Ευρώπη της μίας φωνής, η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, ο ευρωπαϊκός στρατός, η οικονομική ένωση και όχι μόνο η νομισματική ένωση δεν αποτελούν απλώς ζητούμενα. Είναι επιτακτική ανάγκη για την ευρωπαϊκή συνοχή. Προϋπόθεση συνέχειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η πρώτη φορά που η ΕΕ δανείζεται η ίδια για λογαριασμό των κρατών της, είναι ένα σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Που πρέπει να έχει ένα μόνο τέλος. Την ταχύτατη υλοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments