Τεχνολογία

Google 2021: Ανοίγει το Android σε ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης

Google 2021: Ανοίγει το Android σε ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης
Google 2021: Μία νέα αλλαγή πρόκειται να εφαρμόσει από το Σεπτέμβριο ο τεχνολογικός κολοσσός, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες.
Google 2021: Μία νέα αλλαγή πρόκειται να εφαρμόσει από το Σεπτέμβριο ο τεχνολογικός κολοσσός, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες.

Εν γένει η Google έχει βγει αρκετά κερδισμένη το 2021, αλλά ακόμα πιο πολύ από την πανδημία. Να θυμίσουμε ότι ήδη προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό στους ταξιδιώτες, διευρύνοντας ακόμα πιο πολύ την γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρει.

Με την Ευρώπη να ετοιμάζεται να επιβάλει αντιμονοπωλιακά μέτρα στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, η Google υπέκυψε στις πιέσεις και ανακοίνωσε ότι θα εμφανίζει εναλλακτικές λύσεις για την λειτουργία αναζήτησης στις συσκευές Android.

Το πρόστιμο

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018, όταν η Κομισιόν επέβαλε στη Google πρόστιμο 4,24 δισεκατομμυρίων ευρώ κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί το Android για να εδραιώσει την κυριαρχία της δικής της μηχανής αναζήτησης. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει τότε ότι οι ανταγωνιστές της στην αγορά διαδικτυακών αναζητήσεων θα εμφανίζονται ως εναλλακτικές επιλογές στις συσκευές Android, μόνο όμως αν συμμετάσχουν σε δημοπρασία επί πληρωμή.

Τώρα, η Google χαλαρώνει την πολιτική της ανακοινώνοντας ότι οι ανταγωνιστές θα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν. «Επιπλέον, θα αυξήσουμε τον αριθμό των παρόχων αναζήτησης που εμφανίζεται στην οθόνη» ανακοίνωσε μέσω εταιρικού ιστολογίου ο Όλιβερ Μπέτελ της Google. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισε. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη, αναφέρει το Reuters.

Πέντε δημοφιλέστερες μηχανές αναζήτησης

Από το φθινόπωρο, οι χρήστες που ενεργοποιούν συσκευές Android θα βλέπουν στην κορυφή της οθόνης τις πέντε δημοφιλέστερες μηχανές αναζήτησης στη χώρα τους, ανάμεσά τους και τη μηχανή της Google. Ακόμα επτά εναλλακτικές λύσεις θα εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης.

Μέχρι σήμερα η οθόνη επιλογής εμφάνιζε μόνο τέσσερις εταιρείες αναζήτησης, οι οποίες είχαν πληρώσει για να βρίσκονται εκεί. Ανεπαρκή χαρακτήρισε ωστόσο τη νέα πολιτική της εταιρείας η εναλλακτική μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo, η οποία διαμαρτυρόταν εδώ και καιρό για τη διαδικασία δημοπράτησης.

«Η Google κάνει τώρα αυτό που έπρεπε να είχε κάνει πριν από τρία χρόνια: ένα δωρεάν μενού προτιμήσεων αναζήτησης για το Android στην Ευρωπαϊκή Ένωση» έγραψε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της DuckDuckGo Γκάμπριελ Ουάινμπεργκ.

«Θα έπρεπε όμως να είναι διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες, για παράδειγμα το Chrome για σταθερούς υπολογιστές, και να είναι προσβάσιμο σε όλες τις χώρες και οποιαδήποτε στιγμή, και όχι μόνο όταν γίνεται επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις». Η εξέλιξη, επισημαίνει το Reuters, έρχεται την ώρα που η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κανόνων για την Google, την Amazon, την Apple και την Facebook ώστε να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός. Android Google Play

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments