Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 11/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 11/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 11/06: Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν, οι ειδικοί αποφασίζουν διαρκώς βαθμιαία νέα χαλάρωση των ισχύοντων μέτρων.

Τα κρούσματα για σήμερα 11/06 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη τα κρούσματα ανήλθαν στα  781  εκ των οποίων τα  365 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 81 νέες λοιμώξεις. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη καταγράφηκαν 1339 νέες λοιμώξεις.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν διαρκώς και ήδη έχει αρχίσει να χτίζεται το τείχος ανοσίας. Παρόλα αυτά η εμφάνιση της βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Αττική, κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν και να συνιστούν την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας. Κρούσματα σήμερα 11/06

Ανοίγουν 2 Ιουλίου τα κέντρα διασκέδασης

Στις 2 Ιουλίου επαναλειτουργούν σύμφωνα με πληροφορίες τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους, εφόσον δεν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Τα καταστήματα θα λειτουργούν με 50% πληρότητα, ενώ δεν θα υπάρχει περιοριστικό ωράριο. Ήδη από το Σαββατοκύριακο 12-13 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

Υπενθυμίζεται ότι η άρση απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα γίνει την 1η Ιουλίου όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως μετέδωσε και το MEGA τα συγκεκριμένα καταστήματα θα λειτουργούν με 50% πληρότητα ενώ θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ δεν θα λειτουργούν τα μπαρ εντός του καταστήματος.

Για το καλοκαίρι, θα μπορούν να διασκεδάζουν στα καταστήματα αυτά εμβολιασμένοι και μη

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν θα επιτρέπονται οι χοροί και οι θαμώνες θα ψυχαγωγούνται με τη μουσική. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τους γάμους και τις δεξιώσεις σύμφωνα με τα όσα είπε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

«Όπως λειτουργούσαμε πριν με τη μουσική θα λειτουργούμε με τους κανόνες», είπε ο κ. Παπαθανάσης αναφορικά με τη μουσική. Από τον Σεπτέμβριο όμως, μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους διασκέδασης.

«Από 1ης Ιουλίου οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι μπορούμε να πάμε στα 300 άτομα και πάντοτε με μέτρα και κανόνες, με ροτόντες των 8 ατόμων” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης, ενώ μιλώντας για τους γάμους διευκρίνισε ότι οι καλεσμένοι θα ψυχαγωγούνται με μουσική αλλά δεν θα μπορούν να χορεύουν. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται σε στοές, η πρόβλεψη για λειτουργία αφορά όλες όσες βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές μόνο με δύο εισόδους.

Πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της βραζιλιάνικης μετάλλαξης στη Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα στην Αθήνα. Η λεγόμενη μετάλλαξη είναι έως και 2 φορές πιο μεταδοτική και φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει από Covid. Εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη, κατά πληροφορίες, σε άτομο που ήρθε σε επαφή με ταξιδιώτη. Έχει απομονωθεί και ελέγχονται οι επαφές.

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.567 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 15 Απριλίου έως 27 Μαΐου 2021. Από τον έλεγχο των 1.567 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.121 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 345 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 1.121 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.112 αφορούν στο Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 5 αφορούν στο B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02), 3 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02) και 1 αφορά στο P.1.2 (VOC-21JAN-02). Εκ των 345 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 343 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36. Επιπλέον, αναδείχθηκαν 8 δείγματα με στέλεχος B.1.1.523 (Variant E484K), 2 με το Β.1.1 (Variant E484K), 1 με B.1.525 (Variant VUI-202102/03) και 1 με B.1.1.198 (Variant E484K)

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή και θα έρθουν όλα τα στελέχη

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο ερευνητής ζήτησε να αρχίσει ο εθελοντικός εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. «Πιθανολογείται ολοένα και περισσότερο ότι τα νέα στελέχη μολύνουν πιο εύκολα τα παιδιά. Θα θελα να το ξορκίσουμε. Φαίνεται όμως, ότι προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες, δυστυχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, σχολίασε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προστασία σε επίπεδο πληθυσμού, απλώς γιατί δεν έχουμε καν τα νούμερα που θα μας επιτρέπουν να το ονειρευόμαστε. Χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμούς το είπε και ο ΠΟΥ, πλήρεις, για όλο τον πληθυσμό. Πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμα 3 μήνες περίπου. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού – Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας».

Σύμφωνα με ό,τι εξήγησε, αν η Ελλάδα πάει στους 150.000 εμβολιασμούς την ημέρα, θα γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής και όπως ανέφερε, η Κίνα κάνει 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα, επομένως για την Ελλάδα μιλάμε αναλογικά για 150.000 εμβολιασμούς.

«Από ένα περιστατικό στη Σιγκαπούρη, έκαναν 40 μολύνσεις την ημέρα με το ινδικό στέλεχος»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Σιγκαπούρη. «Πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι γιατί θα καθορίσει το φθινόπωρο. Μην γελιόμαστε, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα. Η Σιγκαπούρη που τα είχε πάει υπέροχα, μια μικρή οργανωμένη χώρα με μόνο ένα αεροδρόμιο, άφησαν τις διεθνείς πτήσεις να πηγαινοέρχονται κόλλησε ένας 78χρονος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο και έκαναν από αυτό το περιστατικό 40 μολύνσεις την ημέρα με το ινδικό στέλεχος», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή, είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα έρθουν τα πάντα όλα, όλα τα στελέχη θα έρθουν στην Ελλάδα», προειδοποίησε και έπειτα αναφέρθηκε στον κίνδυνο συνδημίας, δηλαδή τη συσσωμάτωση δύο ή περισσοτέρων ταυτόχρονων ή διαδοχικών επιδημιών ή συστάδων ασθενειών σε πληθυσμούς, κάτι που συνέβη στη Νότια Αφρική όπου σε ορισμένες περιοχές το 25% του ενήλικου πληθυσμού έχει AIDS και κορωνοϊό, πολλοί είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν τον ίο στο σώμα τους για μήνες.

«Μια γυναίκα ήταν μολυσμένη για πάνω από 6μηνο κι έκανε στο σώμα της τεραστία γκάμα στελέχη του ιού που πήρε πολύ χρόνο να γίνουν στον πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες», σημείωσε.

Ξεπέρασαν τα 70.000 ραντεβού οι νέοι της ηλικιακής ομάδας 25-29

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πλατφόρμα άνοιξε για τους πολίτες μεταξύ 25 και 29 ετών το πρωί της Πέμπτης, παρέχοντας τη δυνατότητα ραντεβού για εμβολιασμό με ένα από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson.

Ο αριθμός των ραντεβού προσέγγισε τα 70.984 ως το απόγευμα της Πέμπτης, εκ των οποίων 50.188 αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer, 10.724 σε εκείνο της Moderna και 10.072 στο μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Ανοίγουν πάνω από 400.000 νέα ραντεβού εμβολιασμού

Επίσης, όπως είπε ο υπουργός, ανοίγουν κι άλλα ραντεβού -πάνω από 400.000- με τα εμβόλια της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna.

«Ανακοινώνω ότι σήμερα ανοίγουν 420.300 καινούργια ραντεβού για τους συμπολίτες μας με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson. Πιο αναλυτικά, 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna. Τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών και θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments