Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Θετική η προσπάθεια της Τουρκίας για επαναπροσέγγιση

Βαρβιτσιώτης: Θετική η προσπάθεια της Τουρκίας για επαναπροσέγγιση
Βαρβιτσιώτης: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την παρουσία της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας για επαναπροσέγγιση προς την Δύση μίλησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είχε μιλήσει σχετικά με τον ρόλο της Χαμάς στην σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης. Ακόμη, ο υπουργός έχει αναφέρει σχετικά με την Τουρκία ότι οι εθνικές θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες.

«Είναι θετικό να δούμε την Τουρκία να επιστρέφει πιο κοντά στη Δύση», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», σχολιάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

“έχει σημασία να δομηθεί αυτή η σχέση πάνω σε μία αμοιβαία εμπιστοσύνη”

Όπως επισήμανε, αν η Τουρκία γυρίσει σε αυτή τη ρότα, της επαναπροσέγγισης στους κόλπους της ευρύτερης δυτικής συμμαχίας, τότε θα είναι μία θετική εξέλιξη, αρκεί να μην είναι μόνο σε επίπεδο ρητορείας, αλλά και σε επίπεδο σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διέπουν τις σχέσεις των χωρών του δυτικού κόσμου.

Αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι συμβάλλει στη δημιουργία ενός ήρεμου κλίματος, προσθέτοντας ότι περαιτέρω «έχει σημασία να δομηθεί αυτή η σχέση πάνω σε μία αμοιβαία εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να δομηθεί όταν υπάρχουν κινήσεις στο πεδίο οι οποίες προκαλούν ανασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης, ότι «το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε, μάλλον θετικά πρέπει να αποτιμηθεί», κάνοντας ωστόσο σαφές, ότι «η Ελλάδα δεν έχει κάνει την οποιαδήποτε παραχώρηση ή υποχώρηση από τα εθνικά της δίκαια».

Το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης

Για το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι «πριν προχωρήσουμε στην υιοθέτηση του νέου Συμφώνου, η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, καταρτίζοντας συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών αυτών για την ταχεία επιστροφή στις χώρες τους και σε αυτό συμφωνούν και η Ελλάδα και η Ισπανία».

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι «επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών και των κοινών αξιών μας. Σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί προκλητικές ενέργειες με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής, όπως και ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία χωρών-μελών της ΕΕ».

Ακόμη, σε ερώτηση για την ισπανική στάση απέναντι στην Τουρκία και την αντίδραση που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι «η Ισπανία προμηθεύει τώρα στην Τουρκία ένα αεροπλανοφόρο, κάτι που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό μας προβληματίζει πολύ». Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments