Ελλάδα

Λινού: Το 4ο κύμα εξαρτάται από το ποσοστό των εμβολιασμών

Λινού: Το 4ο κύμα εξαρτάται από το ποσοστό των εμβολιασμών
Λινού: Σχετικά με το τέταρτο κύμα της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μίλησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Σχετικά με το τέταρτο κύμα της πανδημίας μίλησε η Αθηνά Λινού. Να θυμίσουμε ότι είχε αναφέρει ότι οι γυναίκες κάτω των 50 πρέπει να κάνουν εμβόλια mRNA. Η ίδια χαρακτήρισε «λογικό» να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ωστόσο πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

«Δεν αλλάζει η συμπεριφορά των ανθρώπων με ευχολόγια και νόμους για υποχρεωτικότητα. Αυτή είναι η ένσταση μου. Πρέπει να βρούμε άλλα κίνητρα που θα συγκινήσουν και θα οδηγήσουν τους λειτουργούς υγείας -πρώτα απ’ όλους- να εμβολιαστούν και τους πολίτες που παραμένουν αρνητές του εμβολίου ή αναποφάσιστοι. Οι λειτουργοί υγείας παίζουν σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στο να πείσουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί», αναφέρει στο iefimerida.gr.

” Μόνο το 30% των λειτουργών υγείας στη χώρα μας είχε εμβολιαστεί στην πανδημία της γρίπης”

Σχολιάζοντας σχετικά, υπενθυμίζει ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα οδήγησε σε επιδημία ιλαράς και απώλεια παιδιών στην Καλιφόρνια. Μέχρι πρόσφατα, όπως λέει, δεν υπήρχε υποχρεωτικότητα του εμβολίου και όπου υπήρχε πχ. στους υγειονομικούς δεν εφαρμοζόταν.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης, στα οποία αναφέρεται η κυρία Λινού, πριν από αρκετά χρόνια κατά την πανδημία της γρίπης. «Ως Ινστιτούτο PROLΕPSIS είχαμε συλλέξει πληροφορίες για το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα στους λειτουργούς υγείας σε δέκα χώρες καθώς και ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είχαμε συγκεντρώσει ερωτηματολόγια από 5.000 λειτουργούς υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα σ’ αυτές και η Ελλάδα. Ενώ, το 77% των γιατρών και το 60% των νοσηλευτών τάσσονταν υπέρ της υποχρεωτικότητας, στην ουσία λιγότερο από 50% το είχαν εφαρμόσει. Και μάλιστα για εμβόλια όπως η ηπατίτιδα που είναι πολύ σοβαρό για έναν επεμβατικό γιατρό να κολλήσει από ασθενή. Ακόμα και για τη γρίπη στην Ελλάδα, τότε που είχαμε την πανδημία, είχε εμβολιαστεί λιγότερο από το 30% των λειτουργών υγείας», τονίζει.

“Το ποσοστό των εμβολιασμών θα κρίνει τον ερχομό ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα”

Σημαντικό ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, είναι να εκπαιδευτούν σωστά οι γιατροί, όχι μόνο για την ανάγκη του εμβολιασμού, αλλά και για τον τρόπο επικοινωνίας της ανάγκης αυτής με τους ασθενείς. Καταλήγοντας, η κυρία Λινού εκφράζει την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα παίξουν ρόλο στον ερχομό ή μη ενός τέταρτου κύματος. Ωστόσο, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί. «Ο δείκτης θετικότητας είναι σήμερα κοντά στο 1% όταν πριν από ένα μήνα ήταν 10% τα Σαββατοκύριακα. Πάμε καλά και το καλοκαίρι μας βοηθάει.

Ως χώρα πρέπει να επικεντρωθούμε σε δυο πράγματα. Να έχουμε εμβόλια, όλων των ειδών, διαθέσιμα για όλους άμεσα και να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τον χειμώνα. Αν κλειστούμε πάλι μέσα στα σπίτια, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Άρα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Να εμβολιαστούμε, να φοράμε μάσκα, να τηρούμε τις αποστάσεις και να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους εκτός αν είναι πλέον απαραίτητο», σημειώνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments