Ελλάδα

Παρασκευής: Η μετάλλαξη Δ δεν θα είναι ανησυχητική

Παρασκευής: Η μετάλλαξη Δ δεν θα είναι ανησυχητική
Παρασκευής: Για την μετάλλαξη Δέλτα μίλησε ο καθηγητής τονίζοντας πως αν υπάρχει η απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη θα ξεπεραστεί.

O Δημήτρης Παρασκευής μίλησε σχετικά για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είναι θετικός στην απόδοση προνομίων στους εμβολιασμένους. Αλλά και ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κόντρα στην αθηναϊκή μετάλλαξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παρασκευής εκτιμά ότι η μετάλλαξη Δ του κορωνοϊού δεν θα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, εάν έχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη ειδικά στα άτομα άνω των 60 ετών.

“Η έξαρση των κρουσμάτων στη Βρετανία, εξαιτίας της μετάλλαξης, δεν έχει αυξήσει τον αριθμό των πολιτών που εισέρχεται στις ΜΕΘ”

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα στελέχη της συγκεκριμένης μετάλλαξης μπορούν να προσβάλλουν πιο εύκολα τα άτομα που έχουν κάνε μόνο τη μια δόση του εμβολίου. Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βρετανίας λέγοντας ότι η μετάλλαξη πλήττει τους νεαρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Παράλληλα ανέφερε ότι η έξαρση των κρουσμάτων στη Βρετανία, εξαιτίας της μετάλλαξης, δεν έχει αυξήσει τον αριθμό των πολιτών που εισέρχεται στις ΜΕΘ, ούτε έχει επηρεάσει τους θανάτους από κορωνοϊό. Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα, ο Δημήτρης Παρασκευής υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού σε ευπαθείς ομάδες και στα άτομα άνω των 60 ετών.

«Σωστό τάμινγκ η κατάργηση της μάσκας»

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών, ο επιδημιολόγος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα πρέπει να γίνει προσπάθεια να πειστούν και οι επιφυλακτικοί.

«Πάντως η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι πάνω από το 60%, η προσπάθεια γίνεται πιο δύσκολη, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν είναι θετικοί απέναντι στο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παρασκευής μίλησε και για την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρου. Χαρακτήρισε σωστό το τάιμινγκ και κάλεσε τον κόσμο να φοράει τη μάσκα του όταν βλέπει ότι συνωστίζεται κόσμος. Για παράδειγμα σε μια στάση λεωφορείου ή σε μια θεατρική παράσταση.

Πόσο πιθανό είναι ένα τέταρτο κύμα το φθινόπωρο;

Σχετικά με ένα ενδεχόμενο τέταρτου κύματος απάντησε ότι «θεωρώ πιθανό αυτό να συμβεί περίπου στα μέσα του φθινοπώρου και θα πρέπει να το παρομοιάσω με μια ζυγαριά. Από τη μία είναι η μολυσματικότητα του ιού, ενώ στην άλλη μεριά είναι η προστασία που μας προσφέρει το εμβόλιο. Η ζυγαριά κλίνει ελαφρά προς την πλευρά της αυξημένης μολυσματικότητας την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα λόγω του ότι αυξάνεται λόγω των κλιματολογικών συνθηκών εκείνη την περίοδο και επηρεάζεται από τυχόν ύπαρξη μεταλλαγμένων στελεχών».

«Δεν αναμένουμε όμως, η ζυγαριά να αποκλίνει σημαντικά από την ισορροπία, δεδομένου ότι θα έχουμε μεγάλο ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα. Αν συμβεί ένα κύμα, που είναι πολύ πιθανόν, θα είναι ήπιο, ειδικά ως προς τον αριθμό των νοσηλειών ή των θανάτων. Ακόμα κι αν έχουμε δηλαδή έναν αριθμό κρουσμάτων, αφενός η διασπορά θα είναι μεγάλη αλλά θα έχουμε πολύ μικρότερο και διαχειρίσιμο αριθμό νοσηλειών και θανάτων», κατέληξε ο αναπληρωτής καθηγητής. Κρούσματα σήμερα 20/5

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments