Ελλάδα

Παρασκευής: Οι μεταλλάξεις θα συνεχιστούν

Παρασκευής: Οι μεταλλάξεις θα συνεχιστούν
Παρασκευής: Για την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ.

Ο Δημήτρης Παρασκευής μίλησε σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είναι θετικός στην απόδοση προνομίων στους εμβολιασμένους. Αλλά και ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κόντρα στην αθηναϊκή μετάλλαξη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευής στο Live News, «πράγματι υπάρχει μια έξαρση, η οποία εντοπίζεται κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και σε κάποιες της ηπειρωτικής Ελλάδας, που σχετίζεται με το στέλεχος «Δέλτα» αλλά και τη θερινή περίοδο που η χαλάρωση είναι μεγαλύτερη».

Σχετικά με την μάσκα

Παράλληλα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το μέτρο για τις μετακινήσεις στα νησιά, το οποίο «θα περιορίσει τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό να συνωστίζονται σε περιοχές που ξέρουμε ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι εύκολη».

Για το ενδεχόμενο να γίνει ξανά υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο Δημήτρης Παρασκευής υπογράμμισε ότι η μάσκα θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς, ωστόσο τόνισε πως το καλοκαίρι υπάρχουν «ειδικές συνθήκες» και πως είναι πιο δύσκολη η τήρηση των μέτρων και απαιτείται συνδυασμός τους.

“Ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις”

«Είμαστε βέβαιοι ότι το στέλεχος «Δέλτα» είναι πιο μολυσματικό και γι’ αυτό κυριαρχεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, όμως δεν έχει τεκμηριωθεί αν συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα νόσησης», σημειώνει στο Live News ο Δημήτρης Παρασκευής.

Για τη μετάλλαξη από την Κολομβία τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση για τα χαρακτηριστικά της. «Επειδή μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, το αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους», κατέληξε ο κ. Παρασκευής.

«Σωστό τάμινγκ η κατάργηση της μάσκας»

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών, ο επιδημιολόγος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα πρέπει να γίνει προσπάθεια να πειστούν και οι επιφυλακτικοί.

«Πάντως η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι πάνω από το 60%, η προσπάθεια γίνεται πιο δύσκολη, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν είναι θετικοί απέναντι στο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παρασκευής μίλησε και για την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρου. Χαρακτήρισε σωστό το τάιμινγκ και κάλεσε τον κόσμο να φοράει τη μάσκα του όταν βλέπει ότι συνωστίζεται κόσμος. Για παράδειγμα σε μια στάση λεωφορείου ή σε μια θεατρική παράσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments