Ελλάδα

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα ισχύει για ταξίδια και μαγαζιά το καλοκαίρι

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα ισχύει για ταξίδια και μαγαζιά το καλοκαίρι
Προνόμια εμβολιασμένων: Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγγειλε νέα μέτρα σχετικά με το πως θα ταξιδεύουν εμβολιασμένοι και μη.

Αρνητικό τεστ (rapid test ή PCR) θα χρειάζονται από τις 5 Ιουλίου για να ταξιδέψουν στα νησιά οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Να θυμίσουμε ότι καταγράφηκαν 761 κρούσματα, ενώ 25 από αυτά βρέθηκαν εντός της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι ανησυχίες των ειδικών τους αναγκάζουν να αυστηροποιήσουν τα μέτρα βάζοντας ως προαπαιτούμενο για τα ταξίδια των ανεμβολίαστων στα νησιά, το rapid test. Ειδικότερα, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε «Η πλειοψηφία κρουσμάτων αφορά τους νέους 18 -34 ετών (60%). Παράλληλα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές». Η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να οφείλεται στη χαλάρωση που επικρατεί στην τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και στη μετάλλαξη Δέλτα», πρόσθεσε.

Οι διευκρινίσεις για τα μαγαζιά από τον Νίκο Χαρδαλιά

Περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την είσοδο στα μαγαζιά έδωσε ο υφυπουργός στο πλαίσιο 20 ερωταπαντήσεων αναφορικά με τη φύση των νέων μέτρων, τον δίκαιο η μη χαρακτήρα τους και πώς ακριβώς θα τεθούν σε εφαρμογή.

Από τα μέσα Ιουλίου, λοιπόν, ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται με μια δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή διαθέσιμη εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου στο gov.gr, η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid-free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς για τους αποδεκτούς τύπους τεστ, το αληθές της δήλωσης από ανεξάρτητο τρίτο ήταν ο λόγος που δεν συμπεριελήφθησαν και οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self-test).

Αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης στα νησιά

Από τις 5 Ιουλίου αλλάζουν οι μετακινήσεις προς τα νησιά σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει αντίστοιχες τροποποιήσεις και για την ηπειρωτική χώρα.

Ειδικότερα, οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες είτε rapid-test τις τελευταίες 48 ώρες (όχι self-test). Για τους ανηλίκους 12-17 ετών θα γίνεται δεκτός οποιοσδήποτε τύπος τεστ (συμπεριλαμβανομένου του self-test) ενώ για τους 12 ετών και κάτω δεν απαιτείται έλεγχος κορωνοϊού.

Το μέτρο αφορά τη μετάβαση σε νήσους πλην της Εύβοιας, της Λευκάδας και της Σαλαμίνας, καθώς επίσης εξαιρούνται του μέτρου:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Τέλος, κατά την επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self-test για τα άτομα άνω των 12 ετών.

Ποιες περιοχές άλλαξαν χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη

Αλλαγές καταγράφηκαν στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας και την κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων σε επίπεδα, σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας:

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας,
  • Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).
  • Ο Δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
  • Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments